Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Csiscai: Slovensko patrí do krajín EÚ, ktoré chcú vypestovať viac sóje

Na ilustračnej snímke struk a semená sóje, jednej z celosvetovo najdôležitejších potravinových, krmovinárskych a energetických plodín. Foto: TASR - Roy Kaltschmidt

Csicsai pripomenul, že v Európe sa sója pestuje na zhruba 3 - 4 percentách celkovej plochy ornej pôdy, čo je podľa neho málo, lebo je snaha dosiahnuť pri pestovaní sóje aspoň 10 percent výmery.

Brusel 17. júla (TASR) - Slovensko sa dnešným podpisom Spoločnej európskej deklarácie o sóji pridalo k tým členským krajinám Európskej únie (EÚ), ktoré chcú zvýšiť pestovanie sóje a iných strukovín v Európe, aby sa tým odstránil problém s nedostatkom proteínov v Únii. V Bruseli to uviedol štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva SR Gabriel Csicsai.

Slovensko dnes spolu s Fínskom, Francúzskom, Gréckom, Holandskom, Chorvátskom, Luxemburskom, Maďarskom, Nemeckom, Poľskom, Rakúskom, Rumunskom a Slovinskom na pôde Stáleho zastúpenia Maďarska pri EÚ podpísalo Spoločnú deklaráciu o sóji. Jej vznik iniciovali Maďarsko a Nemecko. K podpisu došlo krátko pred dvojdňovým zasadnutím Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov.

Csicsai v rozhovore pre TASR pripomenul, že v Európe sa sója pestuje na zhruba 3 - 4 percentách celkovej plochy ornej pôdy, čo je podľa neho málo, lebo je snaha dosiahnuť pri pestovaní sóje aspoň 10 percent výmery. "To je v priebehu niekoľkých rokov reálne aj želateľné," skonštatoval Csicsai.

Pripomenul, že sója ako zdroj bielkovín je dôležitá z hľadiska ľudskej výživy, ale najmä ako krmivo pre zvieratá. "Výkrm zvierat je založený na sóji, odkedy EÚ zakázala používať živočíšne bielkoviny," opísal situáciu tajomník.

EÚ je závislá na dovoze tejto plodiny, dováža ju z tretích krajín, najviac z regiónu Južnej Ameriky. Aj preto sa 14 krajín Únie rozhodlo pre spoločnú deklaráciu a chcú hľadať nové možnosti využitia sóje a nové možnosti jej pestovania v Európe.

Csicsai v tejto súvislosti upozornil, že v Južnej Amerike sú vhodnejšie podmienky na jej pestovanie a darí sa tam výkonnejším kultivarom (umelo vyšľachteným odrodám) ako u nás. Iniciatíva 14 krajín EÚ má preto za cieľ v najbližších rokoch zefektívniť domácu produkciu sóje a tiež sójových extrahovaných šrotov a vyšľachtiť kultivary, ktoré by zefektívnili pestovanie sóje podobne ako v Južnej Amerike.

"Sója dodáva dôležité bielkoviny rastlinného pôvodu a viaže dusík zo vzduchu. Vytvára dusíkové zásoby v zemi a poľnohospodári tak môžu ušetriť na nákladoch v podobe umelých dusíkatých hnojív pre ďalšie kultúry po sóji," opísal Csicsai ďalšie výhody tejto plodiny. Ekologický prínos sóje EÚ vníma aj v tom, že znížením jej dovozu po mori sa ročne ušetria tisíce ton škodlivých emisií.

Slovensko má záujem o pestovanie sóje, lebo táto plodina sa dá pestovať všade tam, kde sa pestuje obilie, klimatické podmienky máme vyhovujúce.

Csicsai vyjadril nádej, že po dnešnom podpise deklarácie o sóji pribudnú aj ďalšie krajiny, ktoré sa k tejto iniciatíve pridajú a skupina 14 krajín sa ešte rozrastie. Za podstatné však považuje, že v skupine sú veľké a vplyvné krajiny ako Nemecko a Francúzsko, tiež Poľsko a Rakúsko, čím bude potrebný tlak na Európsku komisiu citeľnejší.

"Dnešný podpis je určitý začiatok iniciatívy, ktorú treba ďalej rozvíjať, atakovať Európsku komisiu, aby tento plán podporovala, uvoľnila potrebné financie a vytvorila právny rámec na podporu pestovania sóje," uviedol v závere Csicsai. Dodal, že to vníma ako "dlhú cestu", ktorá nebude možná bez spolupráce medzi vedou a výskumom, prvovýrobcami a Európskou komisiou.