Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Ekonomika

CÚ Košice zistil pri kontrolách e-kasy porušenia v polovici prípadov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cielené kontroly vykonával úrad na základe vlastných analýz evidencie tržieb z predaja tovarov alebo služieb v systéme e-kasa.

Košice 1. septembra (TASR) - Colný úrad (CÚ) Košice vykonal od začiatku roka 309 kontrol zameraných na vydávanie pokladničných dokladov pri predaji tovarov a služieb. "V prevádzkach podnikateľov uskutočnil kontrolné nákupy spojené s preverovaním údajov zasielaných do systému e-kasa. Porušenie zákona bolo zistené v polovici prípadov," informovala hovorkyňa CÚ Košice Katarína Daňková.

Cielené kontroly vykonával úrad na základe vlastných analýz evidencie tržieb z predaja tovarov alebo služieb v systéme e-kasa. Zamerané boli na subjekty, pri ktorých bolo identifikované riziko podvodného správania. "Najčastejším porušením zákona zostáva nezaevidovanie pokladničných dokladov pri prijatí tržby, pričom v prípade niektorých podnikateľov išlo o opakované porušenie tejto povinnosti. Následkom je zrušenie živnostenského oprávnenia k činnosti, pri ktorej došlo k opätovnému porušeniu zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice," uviedla Daňková.

Výsledkom práce colníkov bolo aj predbežné opatrenie v podobe zabezpečenia online registračnej pokladnice na základe dôvodného podozrenia z pozmeňovania údajov odosielaných do systému e-kasa. Podnikateľ používal online registračnú pokladnicu, ktorá nespĺňala požiadavky podľa zákona a umožňovala tlač dokladov, ktoré síce pripomínali pokladničné doklady, avšak neobsahovali povinné náležitosti, ako QR kód, kód pokladnice, overovací kód podnikateľa ani unikátny identifikátor dokladu. Zároveň tieto doklady neboli zaevidované na chránenom dátovom úložisku. Takto prijatá platba za tovar alebo služby nebola zahrnutá v tržbách podnikateľa napriek tomu, že doklad bol zákazníkovi vydaný. "Následná technická analýza pokladničného programu odhalila nezaevidovanie dokladov v systéme e-kasa v sume predstavujúcej takmer jeden milión eur," doplnila hovorkyňa.

Technickou expertízou pokladničného programu sa podarilo spoľahlivo zistiť všetky vytvorené falošné aj pravé pokladničné doklady. V danom prípade podnikatelia týmto spôsobom podľa úradu porušujú nielen zákon o používaní elektronickej registračnej pokladnice, ale aj súvisiace daňové predpisy, keď takéto konanie v prípade potvrdenia podozrenia zakladá aj trestnoprávnu zodpovednosť.