Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Cudzinci z tretích krajín privítajú jasné informácie o podnikaní v SR

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Cudzincom z tretích krajín pomáha pri podnikaní a zamestnaní, ako aj začlenení do spoločnosti Migračné informačné centrum (MIC) na Slovensku.

Bratislava 16. júna (TASR) – Komplikovaná legislatíva, vysoká hranica zisku na získanie povolenia a predĺženia na pobyt na Slovensku sú hlavné prekážky, na ktoré narážajú cudzinci z tretích krajín mimo Európskej únie (EÚ). Cudzinci, ktorí by chceli na Slovensku aj podnikať, by privítali špecializovanú pomoc na úradoch, na ktorých absentuje jazyková znalosť a tiež pomoc pri vyhotovení biznis plánov, ktoré od nich vyžaduje slovenská legislatíva. Odznelo to na konferencii "Podpora podnikania migrantov", ktorú dnes v Bratislave zorganizovala Slovak Business Agency (SBA).

"Nepočúvame od nich, s čím sa stretávame u slovenských podnikateľov, že by chceli nižšie odvody alebo dane. Ani že by chceli nejakú špeciálnu pomoc od štátu. Skôr od nich počúvame, že by chceli jednoduchšie a prehľadnejšie podmienky na podnikanie a to bez toho, aby sa vyhýbali daniam," povedala na konferencii vedúca úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Zuzana Vatráľová.



Cudzincom z tretích krajín pomáha pri podnikaní a zamestnaní, ako aj začlenení do spoločnosti Migračné informačné centrum (MIC) na Slovensku. Nájdu v ňom právne poradenstvo, pracovné a sociálne poradenstvo, finančne podporuje vzdelávanie a rekvalifikáciu a tiež kurzy slovenčiny. MIC pôsobí v Bratislave a Košiciach, kde však bola od 1. januára prevádzka pozastavená. Doteraz ním prešlo vyše 10.000 cudzincov z viac ako 80 krajín mimo EÚ. Klientmi MOI sú podnikatelia, ktorí pochádzajú väčšinou z Vietnamu, Južnej Kórey, Číny a Ukrajiny.

"Pre našich klientov je samozamestnávanie oveľa prirodzenejšie kultúrne, návykovo, než zamestnať sa u niekoho. Bývajú neraz zaskočení, ak zistia, že k tomu potrebujú povolenie či viesť účtovníctvo. Našou hlavnou úlohou je pomôcť im vo všetkých oblastiach, aby sa integrovali a aby podľa možností čo najdôstojnejšie na Slovensku žili," priblížila Vatráľová.

MIC ročne poskytuje v priemere 4000 konzultácií, najmä o podmienkach pobytu, zamestnávania, udelenia občianstva, ale aj v rodinných veciach. K dispozícii je webová stránka www.iom.sk, tiež telefonická linka, na ktorú sa možno dovolať za polovičnú cenu miestneho hovoru, aj keď volajúci sú z iných slovenských miest, a aj e-mail.

IOM je medzinárodná, medzivládna organizácia v oblasti migrácie. Riadi sa princípom, že humánna a organizovaná migrácia prináša prospech migrantom aj spoločnosti. Pôsobí na Slovensku od roku 1996, kde realizuje rôzne projekty a aktivity v oblasti integrácie migrantov, asistovaných dobrovoľných návratov, boja proti obchodovaniu s ľuďmi, presídľovania utečencov a koordinácie aktivít Európskej migračnej siete.