Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Obchodníci s cukrom chceli štát okradnúť takmer o 19,5 milióna eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Išlo o takzvaný karuselový podvod s fiktívnymi operáciami, pričom v tomto prípade bola schéma skomplikovaná tým, že časť komodity sa v Maďarskej republike a SR predávala aj do obchodných reťazcov.

Bratislava 26. júna (TASR) - Príslušníci Policajného zboru (PZ) SR a Finančnej správy (FS) SR odhalili podvody dvoch zločineckých skupín v celkovej hodnote takmer 19,5 milióna eur.

Podľa prezidenta FS Františka Imreczeho išlo o obchodníkov s cukrom. "Je to jedna z najklasickejších komodít, na ktorej sa realizujú podvody na dani z pridanej hodnoty," povedal na dnešnom brífingu v Bratislave Imrecze.

Išlo o takzvaný karuselový podvod s fiktívnymi operáciami, pričom v tomto prípade bola schéma skomplikovaná tým, že časť komodity sa v Maďarskej republike a SR predávala aj do obchodných reťazcov. "Cukor bol štandardnej kvality, čiže z potravinárskeho hľadiska tam problém nebol," uviedol Imrecze.

V prvej organizovanej skupine boli obvinené štyri osoby za daňový podvod a krátenie dane a poistného. U dvoch zadržaných osôb bol podaný aj návrh na vzatie do väzby. Celková daňová škoda má hodnotu 18,6 milióna eur, pričom krátenie daňovej povinnosti dosiahlo 13,1 milióna eur. Podvodníci si uplatnili nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty (DPH) za 5,5 milióna eur, z čoho 3,4 milióna eur nebolo vyplatených.



V druhej skupine pôsobilo 11 členov, ktorí boli obvinení pre zločin neodvedenia dane a poistného s hrozbou trestu sedem až 12 rokov. Neoprávnené nadmerné odpočty dosiahli 811.00 eur, z čoho nebolo vyplatených 630.000 eur.

Podľa prezidenta PZ Tibora Gašpara prebehli zaisťovacie akcie v oboch prípadoch v druhej polovici tohto mesiaca. Príslušníci PZ hľadali v desiatich mestách po celom Slovensku osoby a veci, ktoré môžu byť použité ako dôkazy. Celkovo sa vykonalo 17 domových prehliadok a v rámci dvoch organizovaných skupín bolo celkovo zadržaných 15 osôb.

"V oboch prípadoch sme vstúpili do aktívneho páchania trestnej činnosti a zabránili sme vyplateniu v tejto chvíli celkovo takmer štyroch miliónov eur zo štátneho rozpočtu na účty páchateľov trestnej činnosti," upozornil prezident PZ.