Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Cushman & Wakefield: SR je dôveryhodným subjektom pre investovanie

Ilustračná snímka. Foto: BENCONT DEVELOPMENT

Uviedol vedúci tímu priemyselných nehnuteľností na Slovensku z poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield Anton Jasenovec k 10. výročiu schválenia vstupu SR do eurozóny Radou Európskej únie.

Bratislava 19. júna (TASR) – Situácia na Slovensku je po desiatich rokoch od prijatia eura veľmi stabilná a všetci vnímame prílev nových investícií a s ním aj nového developmentu. Uviedol pre TASR vedúci tímu priemyselných nehnuteľností na Slovensku z poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield Anton Jasenovec k 10. výročiu schválenia vstupu SR do eurozóny Radou Európskej únie.

Slovensko je pevnou súčasťou eurozóny a dôveryhodným subjektom pre rozvoj a investovanie v rámci Európy. "Stabilita meny je okrem iných faktorov jednou zo základných podmienok a rizík pre vstup nových investorov," konštatoval. Za pozitívny impulz považuje napríklad garanciu proti bankrotu zo strany ostatných štátov eurozóny.

O ekonomickej situácii vo svete, keď SR zaviedla euro povedal, že sa to stalo počas vypuknutia finančnej a následne aj hospodárskej krízy. Od 1. januára 2009 bolo euro dočasne v duálnom obehu so slovenskou korunou. "Zavedením eura sa eliminovali transakčné náklady a kurzové riziká. Výrazne sa zmenila nezamestnanosť, keď v čase krízy bola krivka nárastu pomerne agresívna a medziročný nárast predstavoval skok z 8,3 % na konci roku 2008 na 14,3 % v roku 2009. Tento nárast však nebol priamo spôsobený zavedením eura," konštatoval.

Negatívnym vplyvom bolo podľa neho to, že sa Slovensko podieľalo na balíku záchranných opatrení, ktoré na základe schválenia Európskeho stabilizačného mechanizmu boli pre členov eurozóny povinnosťou.

Oslabenie hospodárstva vplyvom hospodárskej krízy malo dosah aj na aktivity developerov a investorov, vedúcich k ich útlmu, avšak nie k stagnácii, uzavrel Jasenovec.