Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Cyprus zavedie kontroly kapitálových tokov

Foto: TASR/AP

Cyperské ministerstvo financií chce rozsiahlym obmedzením platieb zabrániť masívnemu úniku kapitálu do zahraničia.

Nikózia 27. marca (TASR) - Cyperské banky, ktoré sú zatvorené od 16. marca, by sa mali opäť otvoriť vo štvrtok (28. 3.). Cyperčania sa však budú musieť vyrovnať s obmedzením platieb, informovala agentúra DPA.

Špekuluje sa, že klienti bánk si budú môcť denne vybrať maximálne 1200 eur. Oficiálne však tieto špekulácie neboli potvrdené.

Cyperské ministerstvo financií chce rozsiahlym obmedzením platieb zabrániť masívnemu úniku kapitálu do zahraničia. Návrh nariadenia, ktorý má k dispozícii agentúra DPA, počíta s limitmi na prevod peňazí do zahraničia. Ďalšie kontroly sa budú týkať predaja nehnuteľností a exportných obchodov.

Vedúci predstavitelia všetkých cyperských bánk dnes rokovali s guvernérom cyperskej centrálnej banky Panikosom Demetriadesom, informovala cyperská televízna stanica RIK.

Návrh cyperského ministerstva financií počíta s obmedzením prevodov do zahraničia a platieb platobnými kartami v zahraničí na 5000 eur na osobu a deň. Cyperčania si pri ceste do zahraničia budú môcť zobrať maximálne 3000 eur v hotovosti. Termínované vklady sa zasa nebudú dať predčasne vybrať.

Cyperčania študujúci v zahraničí budú môcť z domova štvrťročne dostať maximálne 10.000 eur na pokrytie svojich životných nákladov.

Informovala o tom agentúra DPA.