Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Cyprus ukončil program pomoci od MMF o dva mesiace skôr

Christine Lagardeová Foto: TASR/AP

Cyprus v júni 2012 požiadal Európsku úniu o finančnú pomoc. Do problémov sa krajina dostala v dôsledku vysokej expozície svojich bánk voči gréckemu dlhu.

Nikózia 7. marca (TASR) - Cyprus ukončil 3-ročný záchranný program Medzinárodného menového fondu (MMF) zhruba o dva mesiace skôr, než sa pôvodne plánovalo. Oznámila to dnes šéfka MMF Christine Lagardeová. Informovala o tom agentúra AP.

Lagardeová uviedla, že Nikózia ukončila úverový program MMF o 10 týždňov skôr, než bolo pôvodne stanovené, a zároveň ocenila Cyprus za kroky, ktoré viedli "k pôsobivému obratu vo vývoji ekonomiky v ostatných troch rokoch". Ako dodala, ekonomika Cypru sa vrátila k rastu, bankový systém je na tom podstatne lepšie ako v minulosti, výdavky sú pod kontrolou a verejný dlh klesá. Zároveň upozornila, že krajina musí v reformách pokračovať aj naďalej, najmä v súčasnej situácii zvýšených výkyvov na medzinárodných trhoch.

Cyprus v júni 2012 požiadal Európsku úniu o finančnú pomoc. Do problémov sa krajina dostala v dôsledku vysokej expozície svojich bánk voči gréckemu dlhu. Eurozóna a MMF Nikózii následne na jar 2013 schválili záchranný úver v celkovej hodnote 10 miliárd eur, z toho MMF sa na pomoci podieľal čiastkou 1 miliarda eur. Na záchrane cyperského bankového sektora sa však museli podieľať aj klienti bánk s vkladmi nad 100.000 eur.