Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

V. Hudák: Zdanenie vkladov na Cypre je právoplatné a má svoju podstatu

Vaziľ Hudák Foto: TASR

Slovensko chce, aby sa na záchrane Cypru podieľali aj majitelia vkladov, čo sú ruskí oligarchovia či ďalší ľudia zo zahraničia.

Bratislava 24. marca (TASR) – Slovensko bude podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Vazila Hudáka naliehať na to, aby sa na záchrane Cypru podieľali aj majitelia vkladov, čo sú ruskí oligarchovia či ďalší ľudia zo zahraničia. "Preto si myslíme, že zdanenie vkladov, o ktorom sa hovorí, je právoplatné a má svoju podstatu," uviedol Hudák v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Návrh na siahnutie na vklady v bankách vznikol podľa jeho slov za určitých špecifických okolností, ktoré na Cypre sú. V krajine bol finančný model postavený na nízkych daniach, na nezdaňovaní dividend, kapitálu. Zároveň aj na nedostatočnom dohľade nad finančným sektorom.

"Tam veľké možnosti, ako riešiť túto situáciu, nie sú, jedine s účasťou majiteľov vkladov," dodal Hudák. Európska únia si však podľa neho stojí za tým, že ochrana vkladov do 100.000 eur je nemenná. "Preto vítame návrh, že 20-% zdanenie sa má týkať iba nechránených vkladov nad 100.000 eur," priblížil Hudák.

Kollár považuje zdanenie vkladov za nebezpečný precedens

Podľa jeho oponenta v diskusii, poslanca SaS Jozefa Kollára, ide však pri zdanení vkladov o nebezpečný precedens. "Naozaj sa môže objaviť aj v iných krajinách eurozóny," upozornil Kollár. Zároveň sa mu nepáči, že má ísť zo Slovenska 80 miliónov eur na záchranu Cypru.

Pripomenul pritom, že keby sa v roku 2010 poslalo Grécko do riadeného bankrotu, stálo by to Európu 40 miliárd eur. "Dnes je do Grécka naliatych 230 miliárd eur a jeho ekonomika je na tom horšie ako v okamihu, keď sa začala zachraňovať," doplnil Kollár.