Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Cyprus chce zmenu záchranného balíka

Bank of Cyprus Foto: TASR/AP

Nikózia varovala, že zrejme nedokáže splniť niektoré podmienky balíka, pretože ten má výraznejší negatívny vplyv na ekonomiku a bankový systém, než sa očakávalo.

Nikózia/Brusel 18. júna (TASR) - Cyprus požaduje zmenu záchranného balíka, ktorý má hodnotu 10 miliárd eur. Nikózia varovala, že zrejme nedokáže splniť niektoré podmienky balíka, pretože ten má výraznejší negatívny vplyv na ekonomiku a bankový systém, než sa očakávalo, informoval o tom britský denník Financial Times (FT).

Cyperský prezident Nikos Anastasiadis v liste odoslanom minulý týždeň, ktorý má denník FT k dispozícii, napísal, že reštrukturalizácia dvoch najväčších bánk krajiny, ktorá si vyžiadala bezprecedentné kapitálové kontroly, sa "zrealizovala bez dôkladnej prípravy". Mnohé cyperské firmy pri tom prišli o prevádzkový kapitál. Podľa Anastasiadisa prijaté opatrenia dusia cyperskú ekonomiku.

"Ekonomika sa potápa do hlbokej recesie, čo povedie k ďalšiemu nárastu nezamestnanosti a o to viac to sťaží fiškálnu konsolidáciu," píše sa v liste adresovanom šéfom Euroskupiny, Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Vysoký predstaviteľ eurozóny priamo zapojený do rokovaní s Cyprom uviedol, že predstavitelia Európskej únie (EÚ) sú z listu cyperského prezidenta zmätený. Anastasiadis v ňom totiž fakticky požaduje zrušenie rozsiahlej reštrukturalizácie a čiastočného zlúčenia dvoch najväčších cyperských bánk, na ktoré pripadá až 80 % bankového sektora krajiny. Dodal, že ministri financií eurozóny budú o liste diskutovať vo štvrtok (20. 6.) na svojom pravidelnom stretnutí.

Anastasiadisova požiadavka prichádza približne mesiac po tom, čo MMF ostro kritizoval prvý záchranný balík pre Grécko.