Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Cyprus zruší kontroly kapitálových tokov do konca marca

Foto: TASR/AP

Posledné obmedzenia v rámci kapitálových kontrol budú na Cypre zrušené ku koncu tohto mesiaca. Povedala to dnes guvernérka cyperskej centrálnej banky Chrystalla Giorkatziová.

Nikózia 5. marca (TASR) - Posledné obmedzenia v rámci kapitálových kontrol budú na Cypre zrušené ku koncu tohto mesiaca. Povedala to dnes guvernérka cyperskej centrálnej banky Chrystalla Giorkatziová. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Cyprus zaviedol kontroly kapitálových tokov začiatkom roka 2013 s cieľom zabrániť hroziacim nájazdom na banky po tom, ako krajina musela v dôsledku vysokého prepojenia svojho bankového sektora s gréckym dlhom požiadať zahraničie o pomoc. Súčasťou opatrení boli aj limity na peňažné transfery pre firmy i jednotlivcov, ktoré vláda postupne zmierňuje.

Ako Giorkatziová povedala na tlačovej konferencii v Nikózii po zasadnutí predstaviteľov Európskej centrálnej banky, "dve či tri" zvyšné obmedzenia budú zrušené "do konca 1. štvrťroka tohto roka". Opatrenia zahňujú napríklad limit na transfery peňazí do zahraničia pre jednotlivcov či limit na hotovosť, ktorú si jednotlivec môže vziať so sebou pri ceste do zahraničia.