Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zákonník práce môže urýchliť prepúšťanie vo firmách, pripustil Duchoň

Daniel Duchoň Foto: TASR

"Konštatujete, že situácia je zlá a vy ju ešte opatreniami zhoršujete. Zarážajúce je, že máte väčšinu a vy ste bezradní," odkázal šéfovi finančného výboru Danielovi Duchoňovi poslanec Ľudovít Kaník.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Firmy v súčasnosti prepúšťajú najmä z dôvodu, že v dnešnej hospodárskej situácii dochádza k poklesu tržieb. "Znižujú tak výdavky, najmä mzdové, ktoré tvoria značnú časť ich výdavkov," konštatoval dnes v NR SR v rámci rozpravy o štátnom rozpočte šéf finančného výboru Daniel Duchoň z vládneho Smeru-SD.

Reagoval tak na viaceré vyjadrenia opozičných politikov, ktorí počas doterajšej diskusie varovali pred negatívnymi vplyvmi vládnych zmien v daniach, odvodoch, Zákonníku práce a ďalších oblastiach. "Ja pripúšťam, že Zákonník práce môže toto rozhodnutie urýchliť, ale primárnym faktorom je pokles tržieb firiem," dodal. Uviedol príklady veľkých firiem ako Slovak Telekom, Slovnaft či SES Tlmače, ktoré zaznamenali prepad tržieb v prvom polroku tohto roka o štyri až osem percent.

"Konštatujete, že situácia je zlá a vy ju ešte opatreniami zhoršujete. Zarážajúce je, že máte väčšinu a vy ste bezradní," odkázal mu poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

Kaníkov kolega z opozičných lavíc Richard Sulík (SaS) prejavil sklamanie nad Duchoňovými argumentmi, ktorý videl za prepadom tržieb silnú konkurenciu z Ázie. "To je, ako keď vám zviažem ruky, hodím do bazéna a vy sa utopíte. Ja budem konštatovať, že ste sa utopili preto, lebo bola vysoká voda. Môže to tak byť, ale to nie je príčina," dodal.

Duchoň svojím vystúpením uzavrel časť písomne prihlásených poslancov. Následne sa ústne do rozpravy prihlásilo ešte 30 zákonodarcov.