Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

D. Lipšic v parlamente s monopolnou daňou pre mýtnu firmu neuspel

Na snímke informačno zákaznícke stredisko elekronického mýtneho systému Sky Toll, a. s., v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zároveň chcel novelou rozdeliť doterajší osobitný odvod pre regulované spoločnosti.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Opozičný poslanec NR SR Daniel Lišpic (nezaradený) dnes neuspel v parlamente so svojím návrhom na zavedenie monopolnej dane pre prevádzkovateľa mýtneho systému a návratom k rovnej dani.

Plénum Národnej rady (NR) SR neposunulo do druhého čítania jeho návrh novely zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach.

"Výber elektronického mýta je čisté výpalníctvo, štát z neho má minimum," odôvodňoval svoj zámer Lipšic. Mýtna firma SkyToll má podľa jeho slov monopol na výber mýta a navrhoval preto zavedenie osobitného odvodu pre správcu elektronického mýta. Mal byť vo výške 0,976 % mesačne, čo by ročne predstavovalo necelých 12 %.

Zároveň chcel novelou rozdeliť doterajší osobitný odvod pre regulované spoločnosti. Vyššiu daň by platili tzv. prirodzené monopoly, ku ktorým zaraďuje zdravotné poisťovne, distribúciu a prepravu plynu a elektriny či práve správu mýtneho systému. Ostatné regulované subjekty by platili rovnaký osobitný odvod ako doteraz.

Novelou chcel upraviť aj zákon o dani z príjmu a pokúsiť sa tak o návrat k rovnej dani na 19 %. Navrhoval znížiť od júla tohto roka daň z príjmov právnických osôb zo súčasných 22 % na 19 %.

Na vykrytie zníženia sadzby dane pre právnické osoby o tri percentuálne body, ktoré by si vyžiadalo približne 171 miliónov eur, navrhoval použiť peniaze z výberu nového osobitného odvodu. Ten odhadoval v sume zhruba 135 miliónov eur, ďalších 189 miliónov eur mal priniesť zlepšený výber daní, ktorý odhadlo ministerstvo financií v aktuálnej februárovej prognóze.