Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

D. Trump chce nominovať do Rady guvernérov Fedu S. Moora

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Sedemčlenná Rada guvernérov má na starosti dohľad v rámci Fedu a pomáha pri formulácii a implementácii menovej politiky.

Washington 24. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump chce do Rady guvernérov Federálneho rezervného systému (Fed) nominovať konzervatívneho ekonóma a bývalého volebného poradcu Stephena Moora.

Moore je kritikom menovej politiky Fedu. Jeho vymenovaním by Trump získal v radoch centrálnej banky silného obhajcu svojej agendy. Trump opakovane tvrdo napádal šéfa Fedu Jeroma Powella za podľa neho príliš rýchle zvyšovanie úrokových sadzieb.

Fed však tento týždeň prerušil cyklus sprísňovania menovej politiky, keď uviedol, že v tomto roku už zvyšovať úrokové sadzby nebude. Tiež znížil prognózu rastu domácej ekonomiky. Aktuálne počíta v roku 2019 s expanziou o 2,1 % a nie o 2,3 %.

Sedemčlenná Rada guvernérov má na starosti dohľad v rámci Fedu a pomáha pri formulácii a implementácii menovej politiky.

Moora, ktorý sa v poslednom čase dostal do povedomia predovšetkým ako televízny obhajca Trumpovej hospodárskej politiky, ešte musí potvrdiť Senát. Moore bol Trumpov volebný poradca a napísal knihu, v ktorej obraňoval jeho hospodársku politiku.