Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

D. Trump varoval firmy pred presúvaním pracovných miest do zahraničia

Donald Trump, archívna snímka Foto: TASR/AP

Počas prezidentskej kampane však niekoľkokrát varoval, že v prípade zvolenia do funkcie by na tovar podnikov, ktorý produkujú v zahraničí, mohla vláda uvaliť 35-% dovozné clá.

Indianapolis 2. decembra (TASR) - Novozvolený americký prezident Donald Trump varoval firmy pred presunom pracovných miest do zahraničia s tým, že "budú čeliť následkom".

"Firmy, ktoré sa rozhodnú presunúť pracovné miesta z USA do zahraničia, to už nebudú môcť urobiť bez následkov. To sa jednoducho nestane," povedal Trump na pôde firmy Carrier v Indianapolise. Práve túto firmu vyrábajúcu klimatizačné zariadenia sa mu podarilo, aj vďaka prisľúbeným stimulom, presvedčiť, aby približne 1000 miest, ktoré plánovala presunúť do Mexika, udržala v USA.

Trump, ktorý do úradu prezidenta nastúpi 20. januára, nespresnil, o aké následky pre firmy by mohlo ísť. Počas prezidentskej kampane však niekoľkokrát varoval, že v prípade zvolenia do funkcie by na tovar podnikov, ktorý produkujú v zahraničí, mohla vláda uvaliť 35-% dovozné clá.

Samotná firma Carrier je divíziou koncernu United Technologies. Už začiatkom roka oznámila, že s cieľom znížiť náklady plánuje presunúť časť výroby do mexického mesta Monterrey. Práve táto firma a jej rozhodnutie sa neskôr stali jedným z terčov Trumpovej prezidentskej kampane. V tej sľuboval boj proti presunom výroby do zahraničia a tresty pre firmy, ktoré sa pre takúto formu znižovania nákladov rozhodnú.