Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

D. Trump kritizuje GM za zatvorenie závodu v Ohiu

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump napísal na Twitteri, že v telefonáte so šéfkou GM Mary Barrovou ju vyzval, aby zabezpečila pokračovanie výroby v závode v Lordstowne, ktorý bol odstavený pred vyše týždňom.

Washington 18. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump kritizoval automobilku General Motors (GM). Dôvodom je zatvorenie závodu v meste Lordstown v Ohiu.

Trump v nedeľu (17. 3.) večer napísal na Twitteri, že v telefonáte so šéfkou GM Mary Barrovou ju vyzval, aby zabezpečila pokračovanie výroby v závode v Lordstowne, ktorý bol odstavený pred vyše týždňom. "Nie som šťastný, že je zatvorený, keď všetko ostatné v našej krajine zažíva boom," uviedol Trump. Dodal, že vyzval šéfku GM, aby koncern závod predal, alebo čokoľvek urýchlene urobil. "Ona obvinila odbory UAW. Mne je to jedno, ja to len chcem otvorené!"

Trump v nedeľu takisto napísal, že Toyota investuje v USA 13,5 miliardy USD (11,94 miliardy eur) rovnako ako ďalšie automobilky. "GM musí konať rýchlo. Čas je veľmi dôležitý!"

Odborová organizácia United Auto Workers (UAW), ktorá podala žalobu proti rozhodnutiu GM ukončiť produkciu modelu Cruze v Lordstowne, poďakovala Trumpovi za to, že bojuje spoločne s nimi proti GM.

"Sme otvorení rokovaniam so všetkými zainteresovanými partnermi, ale naďalej sa sústredíme predovšetkým na našich zamestnancov a na to, aby sme im ponúkli pracovné miesta v závodoch s rastovými možnosťami," uviedla automobilka GM vo svojom vyhlásení.

Posledný Chevrolet Cruze zišiel z výrobnej linky v Lordstowne 6. marca. Je to prvý z 5 závodov v Severnej Amerike, kde sa tento rok ukončí produkcia. Ukončenie výroby v Lordstowne znamená škrtnutie 1500 pracovných miest v závode. GM utlmoval produkciu v závode od roku 2017, dôvodom bol pokles dopytu po malých autách. Koncern naďalej vyrába model Cruze v Mexiku pre ostatné trhy, ale nie pre USA.

Automobilka uviedla, že vyše 400 zamestnancov závodu prijalo ponuky pracovať v iných závodoch GM. Dodala, že pracovné miesta v iných montážnych závodoch sú k dispozícii pre každého, kto je ochotný sa presťahovať.

V závode v Lordstowne sa od jeho otvorenia v roku 1966 vyrobilo vyše 16 miliónov vozidiel, vrátane takmer 2 miliónov áut Chevrolet Cruze, ktoré sa tu produkovali od roku 2010.

(1 EUR = 1,1308 USD)