Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

D. Trump obvinil Čínu z menovej manipulácie

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Čínska centrálna banka umožnila jüanu oslabiť na najnižšiu úroveň za viac ako 10 rokov, pričom jeho kurz prelomil politicky citlivú hranicu 7 CNY/USD.

Washington 5. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump obvinil Čínu z toho, že umelo oslabila svoju menu. Zdá sa, že obchodné vojna medzi najväčšími svetovými ekonomikami pokračuje v eskalácii.

"Čína znížila cenu svojej meny takmer na historické minimum. Tomu sa hovorí menová manipulácia," napísal Trump na Twitteri.

Čínska centrálna banka umožnila jüanu oslabiť na najnižšiu úroveň za viac ako 10 rokov, pričom jeho kurz prelomil politicky citlivú hranicu 7 CNY/USD.

Trumpova administratíva sa pred necelými tromi mesiacmi rozhodla, že Čínu neoznačí za menového manipulátora. Žiadna krajina takto nebola označená od roku 1994, keď administratíva prezidenta Billa Clintona označila práve Čínu.

Čína obvinenia odmieta


Čína dovolila, aby kurz jüanu padol na najnižšiu úroveň od roku 2008 a aby prelomil hranicu 7 CNY/USD. Čínska centrálna banka (People's Bank of China, PBOC) však trvá na tom, že to nebola "konkurenčná devalvácia".

"Čína ako zodpovedná veľká krajina bude ctiť ducha samitu lídrov skupiny G20 o probléme výmenných kurzov, bude dodržiavať trhom určovaný systém výmenných kurzov, nebude realizovať konkurenčnú devalváciu a nebude využívať výmenný kurz na konkurenčné účely ani ako nástroj na zvládnutie externých narušení, ako sú obchodné spory," uviedol v pondelok guvernér PBOC I Kang.

Pondelkové oslabenie čínskej meny sa udialo po tom, čo americký prezident Donald Trump minulý týždeň nečakane eskaloval obchodnú vojnu s Čínou, keď zaviedol ďalšie clá na čínske tovary. Ako dôvod uviedol, že Peking nedodržal svoj sľub zvýšiť nákup poľnohospodárskych produktov z USA.

"Toto kolísanie spôsobuje a určuje trh," uviedol I Kang k vývoju kurzu jüanu. Dodal, že z hľadiska ekonomických fundamentov aj z hľadiska trhovej ponuky a dopytu je kurz čínskej meny primeraný. "Aj keď výmenný kurz jüanu kolíše z dôvodu aktuálnych externých neistôt, verím, že jüan zostane silnou menou," povedal guvernér PBOC.

Separátne vyhlásenie PBOC spájalo oslabenie čínskej meny s "unilateralizmom", obchodným protekcionizmom a zvýšením ciel na čínske tovary.