Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

D. Trump označil dohodu s Kanadou a Mexikom za historickú

Prezident Donald Trump poukazuje na novinára, v priebehu svojho rozprávania o obchode medzi Spojenými štátmi, Kanadou a Mexikom, v pondelok 1. októbra 2018 v Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Nová obchodná dohoda bude známa ako Dohoda USA, Kanady a Mexika (USMCA) a nahradí doterajšiu Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA).

Washington 1. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump označil novú dohodu o obchode medzi USA, Mexikom a Kanadou za "skutočne historickú", ktorá vytvorí v USA nové pracovné miesta.

Nová obchodná dohoda bude známa ako Dohoda USA, Kanady a Mexika (USMCA) a nahradí doterajšiu Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA). Podľa Trumpa dohoda, ktorú ešte musí schváliť Kongres, výrazne podporí domácu produkciu a umožní vytvorenie množstva nových pracovných miest.

Rokovania medzi USA, Mexikom a Kanadou trvali 13 mesiacov, pričom najskôr začal Washington rokovať s Mexikom a až po dosiahnutí dohody pokračoval v dvojstranných rokovaniach s Kanadou. Dohodu sa podarilo dosiahnuť v poslednej chvíli, tesne pred koncom stanoveného termínu. Ten vypršal v nedeľu (30.9.) o polnoci miestneho času.

Na základe dohody Kanada zmiernila svoje doterajšie obmedzenia v rámci domáceho trhu s mliečnymi výrobkami, čo americkým farmárom umožní lepší prístup na tento trh. Na druhej strane, Washington zasa súhlasil s požiadavkami Kanady v otázke systému riešenia obchodných sporov. Pôvodne Washington požadoval, aby v prípade sťažností na kanadskej strane problém riešili americké súdy. Kanada si zároveň zabezpečila ochranu pred prípadnými americkými clami na autá. Clá na oceľ a hliník však súčasťou dohody nie sú a ako Trump dodal, zostávajú momentálne v platnosti.