Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

D. Trump sa v pondelok večer stretol so šéfom Fedu J. Powellom

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Stretnutie sa uskutočnilo po mesiacoch Trumpovej kritiky svojho nominanta. Prezidentovi sa totiž nepáčilo zvyšovanie úrokových sadzieb.

Washington 5. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa v pondelok (4. 2.) večer stretol na neformálnej večeri so šéfom centrálnej banky (Fed) Jeromom Powellom a jej viceguvernérom Richardom Claridom. Diskutovali o aktuálnej ekonomickej situácii v USA.

Stretnutie sa uskutočnilo po mesiacoch Trumpovej kritiky svojho nominanta. Prezidentovi sa totiž nepáčilo zvyšovanie úrokových sadzieb.

Na stretnutí sa diskutovalo "o aktuálnom vývoji ekonomiky a o vyhliadkach rastu, zamestnanosti a inflácie", uviedol Fed vo svojom vyhlásení zverejnenom v utorok ráno. Fed zdôraznil, že Powell nehovoril o budúcej menovej politike. Na večeri sa zúčastnil aj minister financií Steven Mnuchin.

To bolo prvé stretnutie Trumpa s Powellom, odkedy ho nominoval do čela Fedu. Trump v uplynulých mesiacoch často Powellovi vyčítal, že centrálna banka zvyšuje úrokové sadzby príliš rýchlo, čím brzdí ekonomiku. Powell v minulosti odmietol politické tlaky na rozhodovanie Fedu.

Powell na večeri "nediskutoval o svojich očakávaniach týkajúcich sa menovej politiky, zdôraznil len, že jej smerovanie bude závisieť výlučne od informácií z ekonomiky", uvádza sa vo vyhlásení Fedu.

Fed minulú stredu (30. 1.) prekvapil finančné trhy zmenou rétoriky. Menový výbor (FOMC) síce ponechal v súlade s očakávaniami úrokové sadzby nezmenené, ale vo svojom vyhlásení vynechal, že sadzby budú naďalej postupne rásť. Banka, naopak, uviedla, že bude pri sprísňovaní menovej politiky trpezlivá.