Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ďalší predstaviteľ Fedu signalizoval zvýšenie úrokov v najbližšom čase

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

J. Bullard z americkej centrálnej banky dodal, že v 2. kvartáli sa zrejme rast ekonomiky USA oživil. Neprezradil však svoj názor, či by mal Fed zvýšiť sadzby v júni alebo až v júli.

Soul 30. mája (TASR) - Globálne finančné trhy podľa názoru popredného predstaviteľa americkej centrálnej banky (Fed) Jamesa Bullarda zvládnu zvýšenie úrokových sadzieb v lete. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Mám taký pocit, že globálne trhy sú dobre pripravené na prípadné zvýšenie úrokových sadzieb," uviedol dnes šéf saintlouiského Fedu na konferencii v Soule. Takýto vývoj nie je podľa neho prekvapivý po zvýšení úrokových sadzieb v decembri a oznámení Fedu, že bude postupne normalizovať sadzby. "Takže si predstavujem, že ak všetko pôjde dobre, udeje sa to veľmi hladko."

Bullard dodal, že v 2. kvartáli sa zrejme rast ekonomiky USA oživil. Neprezradil však svoj názor, či by mal Fed zvýšiť sadzby v júni alebo až v júli.

V piatok (27.5.) šéfka Fedu Janet Yellenová neobvykle jasným vyhlásením pripravila trhy na skoré zvýšenie sadzieb. Yellenová uviedla, že zvýšenie úrokov bude v najbližších mesiacoch zrejme primerané.