Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Ďalšie zvýšenie sadzieb švajčiarskej centrálnej banky nie je potrebné

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Miera inflácie vo Švajčiarsku dosiahla v decembri 1,7 % a SNB znížila odhad rastu cien v roku 2024 na 1,9 % a v roku 2025 na 1,6 %, obe prognózy sú v rámci jej cieľového rozpätia.

Zürich 19. januára (TASR) - Ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb Švajčiarskej národnej banky (SNB) nie je potrebné vzhľadom na najnovšie prognózy o vývoji inflácie. Vyhlásil to predseda SNB Thomas Jordan v rozhovore pre švajčiarske noviny Aargauer Zeitung. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"V súčasnosti vidíme z prognózy inflácie, že ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb nie je potrebné na udržanie cenovej stability," povedal Jordan pre piatkové vydanie novín.

Dosiahnutie cenovej stability je hlavným cieľom SNB a definuje ju ako infláciu v pásme 0 - 2 %.

Po období, keď bola švajčiarska inflácia nad 2 %, v dôsledku čoho centrálna banka v minulom roku dvakrát zvýšila svoje úrokové sadzby, sa rast spotrebiteľských cien v uplynulých mesiacoch spomalil.

Miera inflácie vo Švajčiarsku dosiahla v decembri 1,7 % a SNB znížila odhad rastu cien v roku 2024 na 1,9 % a v roku 2025 na 1,6 %, obe prognózy sú v rámci jej cieľového rozpätia.

Jordan však zostáva opatrný, pokiaľ ide o budúcnosť: "Boj proti inflácii ešte nie je úplne vyhratý, ale máme oveľa lepšiu situáciu ako minulý rok," povedal v rozhovore, ktorý sa uskutočnil na okraj Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose.

"Podľa našej prognózy by inflácia mala zostať pod 2 % počas nasledujúcich troch rokov," konštatoval, aj keď odmietol povedať, kedy by mohlo dôjsť k zníženiu sadzieb.

Peňažné trhy odhadujú na 52 % pravdepodobnosť, že SNB na najbližšom zasadnutí 21. marca zníži sadzby zo súčasnej úrovne 1,75 %.

Jordan uznal tiež vplyv zhodnocovania švajčiarskeho franku na švajčiarsku ekonomiku, najmä na exportérov. Švajčiarska mena, ktorú investori považujú za tzv. bezpečný prístav, v minulom roku vzrástla takmer o 6 % voči euru, takmer o 10 % voči doláru a 4 % voči libre.