Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

Daň z finančných operácií sa v blízkom čase nezavedie

Zavedenie dane z finančných transakcií, ktorá má určitým spôsobom zdaňovať takzvané sofistikované obchody investičných bánk, podporujú Rakúsko, Nemecko, Belgicko a niektoré iné krajiny.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Zavedenie dane z finančných operácií (FTT) v rámci Európskej únie (EÚ) nie je v blízkom čase reálne. Na dnešnej 9. schôdzi Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti to povedal generálny riaditeľ Sekcie finančného trhu Ministerstva financií (MF) SR Milan Horváth. "V rámci Európskej únie sa vytvorili dve skupiny krajín. Jedna skupina krajín takéto zavedenie dane podporuje, druhá skupina krajín je v zásade proti," povedal Horváth.

Zavedenie dane z finančných transakcií, ktorá má určitým spôsobom zdaňovať takzvané sofistikované obchody investičných bánk, podporujú Rakúsko, Nemecko, Belgicko a niektoré iné krajiny. Podľa Horvátha sú však zásadne proti Veľká Británia, Česká republika a napríklad aj Švédsko.

Niektoré krajiny, ktoré zavedenie FTT podporujú, sa spojili v rámci takzvanej iniciatívy "enhanced cooperation". V prípade, že by ju podporilo 9 krajín, tak by sa začal separátny proces schvaľovania smerníc a nariadení súvisiacich s daňou. Slovensko už bolo v tejto súvislosti podľa Horvátha oslovené.

"Pozícia Slovenskej republiky je v tomto smere skôr opatrná a nevylučuje, že Slovensko pristúpi ku skupine enhanced cooperation, ale až keď sa vyjasnia politické a technické požiadavky," konštatoval Horváth. Jedným z dôvodov pre zdržanlivosť SR v tejto otázke je aj to, že vláda už značne zaťažila bankový sektor osobitným odvodom.

Zavedenie FTT na Slovensku navyše nebude mať podľa šéfa Sekcie finančného trhu MF SR významný finančný prínos pre štátnu pokladnicu. Transakcie, ktoré by boli dani podriadené, totiž nie sú na Slovensku príliš časté.

Podľa poslanca NR SR za SaS Jozefa Kollára je zavedenie FTT nebezpečným krokom, pokiaľ ho nepodporia aspoň všetky krajiny EÚ 27, prípadne krajiny G20, ktoré nie sú súčasťou únie. Len čiastočné zavedenie totiž spôsobí únik bánk pre daňou do iných krajín, ktoré ich takto nezaťažia. "Budú unikať, veď máme globalizovaný svet, a teraz vôbec nehovorím o daňových rajoch," upozornil Kollár.

Druhým problémom je podľa neho to, že FTT zaťaží v rámci jedného dňa viackrát ten istý investičný kapitál. Banky totiž v rámci jedného obchodného dňa investujú tie isté peniaze aj niekoľko stokrát.

Daň z finančných transakcií sa má týkať obchodov medzi bankami, finančných derivátov a operácií na peňažnom a devízovom trhu, keď banka obchoduje vo vlastnom mene. S možnosťou jej zavedenia prišla Európska komisia (EK) ako s reakciou na finančnú krízu v rokoch 2008 až 2011.