Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Na priznanie a zaplatenie dane z firemných vozidiel máte posledný deň

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Daň treba dnes nielen zaplatiť, ale potrebné je na príslušnom daňovom úrade daňové priznanie aj podať. Daňovník v tomto roku už nepodáva priznanie podľa miesta evidencie vozidla.

Bratislava 1. februára (TASR)– Na podanie daňového priznania a zaplatenie dane z motorových vozidiel ostáva firmám už len dnešný deň. Daňové úrady sú otvorené do 18. hodiny. Call centrum na telefónnom čísle 048/431 72 22 je k dispozícii až do polnoci. Finančná správa (FS) upozornila podnikateľov, aby sa vyvarovali často opakujúcim sa chybám.

"Daň treba dnes nielen zaplatiť, ale potrebné je na príslušnom daňovom úrade daňové priznanie aj podať. Daňovník v tomto roku už nepodáva priznanie podľa miesta evidencie vozidla. Pokiaľ sú autá evidované vo viacerých krajoch, fyzické osoby podávajú priznanie podľa trvalého pobytu a právnické podľa svojho sídla. Najväčšie daňové subjekty majú určený daňový úrad na Radlinského ulici v Bratislave," upozornila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Elektronicky treba zaslať iba jedno priznanie za zdaňovacie obdobie 2015. Potrebné je tiež vypočítať si predpokladanú daň, z ktorej sa vypočítavajú preddavky. Výšku a splatnosť preddavkov správca dane daňovníkom nie je povinný oznamovať. Úrady dostávajú tiež neúplné, alebo nesprávne vyplnené tlačivá. Chýba na nich podpis, dátum aj identifikačné údaje podnikateľa, nie sú vyplnené všetky súčtové riadky, daň je zaokrúhlená nesprávne, nesprávne je uvedená ročná sadzba dane, nesprávne identifikovanie platby.

Po novom sa daň z motorových vozidiel platí na každom daňovom úrade a v každom kraji už na jedno rovnaké predčíslie 501163. IBAN je tvorený z tohto predčíslia, zo základného účtu daňového subjektu (OÚD) a kódu štátnej pokladnice. Daňový subjekt si ho musí vygenerovať sám. Pomôcku nájde na portáli FS v časti "platenie daní". FS z dôvodu zmeny zákona odporúča overiť si všetky aktuálne informácie zverejnené na portáli www.financnasprava.sk v časti podnikatelia - dane - daň z motorových vozidiel.

Ročné sadzby sú už na rozdiel od minulého roka, keď sa platili v jednotlivých krajoch rôzne, jednotné pre celé Slovensko. Napríklad, za vozidlo s objemom nad 900 do 1200 cm3 je ročná sadzba dane 80 eur, nad 1200 do 1500 cm3 je 115 eur a od 1500 do 2000 cm3 je základná sadzba 148 eur. Za staršie vozidlá sa základná sadzba zvyšuje a za novšie znižuje.