Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Daň z motorového vozidla treba priznať a zaplatiť do konca januára

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Daňovník dane z motorových vozidiel musí podať priznanie miestne príslušnému daňovému úradu, jeho pobočke alebo kontaktnému miestu.

Bratislava 21. januára (TASR) - Daňovníci, ktorí majú povinnosť podať daňové priznanie k dani z motorových vozidiel za minulý rok, by tak mali urobiť do 31. januára 2013. V tejto lehote je takisto potrebné daň zaplatiť, respektíve doplatiť rozdiel dane v prípade platenia preddavkov.

"V uvedenej lehote je daňovník povinný zaplatiť aj pomernú časť dane pri vzniku a zániku daňovej povinnosti v priebehu roka 2012," informovalo Finančné riaditeľstvo (FR) SR.

Tlačivá daňových priznaní sú k dispozícii na daňových úradoch, na ich pobočkách alebo kontaktných miestach. Takisto však v daňovej sekcii internetovej stránky Finančnej správy (FS) SR. Daňový subjekt je povinný platbu dane uhradiť na nové číslo úctu, ktoré sa skladá z prečíslia, zo základného čísla účtu a z identifikačného kódu Štátnej pokladnice.

Pri výpočte daňovej povinnosti za rok 2012 by mal daňovník vychádzať zo sadzby dane uvedenej vo všeobecne záväznom nariadení (VZN), ktorý na daný rok vydal príslušný vyšší územný celok (VÚC). Pomerná časť dane sa pri podávaní daňového priznania k dani z motorových vozidiel za rok 2012 vypočíta ako súčin jednej dvanástiny ročnej sadzby dane a počtu kalendárnych mesiacov, v ktorých sa vozidlo používalo na podnikanie. Započítavajú sa aj začaté mesiace.

Daňovník dane z motorových vozidiel musí podať priznanie miestne príslušnému daňovému úradu, jeho pobočke alebo kontaktnému miestu. Miestna príslušnosť sa určuje podľa miesta evidencie vozidla k 31. decembru 2011 alebo podľa trvalého pobytu, sídla daňovníka prípadne podľa sídla zamestnávateľa.