Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Daň z nehnuteľnosti dedičia priznávajú do 30 dní od právoplatnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pokiaľ takéto listiny nadobudnú právoplatnosť až v tomto roku, povinní sú podať priznanie už do 30 dní, ktoré nasledujú po vyznačenom dni právoplatnosti.

Bratislava 25.januára (TASR) – Dedičia podávajú priznanie k dani z nehnuteľností do 2. februára 2015, ak do konca roka 2014 nadobudlo právoplatnosť osvedčenie o dedičstve vydané notárom alebo rozhodnutie o dedičstve vydané súdom. Pokiaľ takéto listiny nadobudnú právoplatnosť až v tomto roku, povinní sú podať priznanie už do 30 dní, ktoré nasledujú po vyznačenom dni právoplatnosti. Podávajú ho na tých mestských alebo obecných úradoch, v obvode ktorých sa zdedené nehnuteľnosti nachádzajú.

"S účinnosťou od roku 2015 je v zákone o miestnych daniach zavedené pravidlo o vzniku daňovej povinnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia pre dediča ako nového vlastníka nehnuteľností a určená 30-dňová lehota na podanie priznania, ktorá začne plynúť až po nadobudnutí právoplatnosti osvedčenia o dedičstve alebo rozhodnutia o dedičstve," informovala TASR hovorkyňa Ministerstva financií (MF) SR Alexandra Gogová.

Prezident Notárskej komory (NK) SR Karol Kovács pre TASR uviedol, že novelizované znenie sa dostáva do rozporu s Občianskym zákonníkom. "Ak sú predmetom dedičstva nehnuteľnosti, tak vlastnícke právo k nim nadobúda dedič zo zákona dňom smrti poručiteľa, a nie na základe právoplatného osvedčenia o dedičstve alebo rozhodnutia o dedičstve. Týmito aktmi sa len deklaruje stav, ktorý nastal zo zákona, spätne ku dňu smrti poručiteľa," vysvetlil Kovács. Toto deklarovanie podľa prezidenta NK SR môže nastať aj o niekoľko mesiacov po smrti poručiteľa. "Ostáva otvorená otázka, kto je vlastne daňovníkom v období od smrti poručiteľa do právoplatného deklarovania nadobudnutia nehnuteľnosti dedením. Toto zákon nerieši," upozornil Kovács a poznamenal, že dedičia v snahe vyhnúť sa plateniu daní budú odďaľovať ukončenie konania o dedičstve. "Negatívny dopad to bude mať na príjmovú stránku správcu tejto dane, teda obce, kde sa nehnuteľnosť nachádza," domnieva sa.

Ministerstvo financií SR ako predkladateľ návrhu novely zákona o miestnych daniach nepopiera, že sa dedičstvo nadobúda smrťou poručiteľa. "Dediča však nemožno označiť za daňovníka dane z nehnuteľností už v čase smrti poručiteľa, pretože jeho vlastníctvo ku konkrétnym zdedeným nehnuteľnostiam sa potvrdí až na základe právoplatného osvedčenia o dedičstve alebo rozhodnutím súdu o dedičstve. Až na základe právoplatnosti týchto rozhodnutí bude zrejmé, kto z dedičov poručiteľa je vlastníkom ktorej nehnuteľnosti a následne je možné na dediča ako nového vlastníka aplikovať ustanovenie o daňovníkovi podľa zákona o miestnych daniach," reagovala pre TASR hovorkyňa MF SR Alexandra Gogová.