Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Daň za psa má v Senci päť rôznych sadzieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Senec od dane oslobodzuje jedného psa u osamelého dôchodcu. Tento občan je však povinný požiadať o oslobodenie do 31. januára zdaňovacieho obdobia.

Senec 25. januára (TASR) - V porovnaní s inými okolitými mestami má daň za psa v Senci päť rôznych ročných sadzieb. Ich výška sa pohybuje od sedem do 67 eur. Kto koľko zaplatí, závisí od toho, kde a aké veľké plemeno psa chová.

Najmenej - sedem eur zaplatí majiteľ za psa v rodinnom dome. Sadzba dane za malé a stredné plemeno psa chovaného v bytovom dome je 17 eur. V prípade veľkého plemena je sadzba dvojnásobne vyššia, t. j. 34 eur.

Mesto Senec predpokladá, že u psov chovaných v rodinných domoch je menší predpoklad znečisťovania verejných priestranstiev. "Psy chované v bytoch sú venčené na verejných priestranstvách a zo skúsenosti vieme, že nie každý je ochotný po svojom psovi odpratať exkrementy, a tak sa často stretávame so sťažnosťami spoluobčanov," povedala pre TASR odborná referentka oddelenia daní a poplatkov Mestského úradu v Senci Blanka Šušlová.

Vyššia sadzba dane za veľké plemeno psa v bytových domoch je vraj preto, aby ich chov bol smerovaný predovšetkým do rodinných domov. Veľké psy podľa Šušlovej totiž často narúšajú komfort bývania ostatných majiteľov bytov. "Určite sa nájdu majitelia, ktorí práve pre výšku nákladov na veľkého psa, medzi ktoré patrí aj daň za psa, zvolia radšej vhodné plemeno do bytového domu," skonštatovala.

Majiteľ, ktorý má svojho psa v rekreačnej chate, záhrade alebo v záhradnom domčeku, zaplatí za neho 17 eur.

Najviac vyjde daň podnikateľa, ktorý psa chová v podnikateľskom objekte. Mestu za neho zaplatí 67 eur. Samospráva Senca tvrdí, že z celkového počtu evidovaných psov je len približne desať chovaných v podnikateľskom objekte. "Na rozdiel od fyzickej osoby si podnikateľ vie všetky náklady spojené s chovom a držaním psa premietnuť do nákladov na podnikanie," uviedla Šušlová.

Podľa jej slov sa časť vybratej dane za psa využije napríklad pri kúpe a osadzovaní zberných nádob na psie exkrementy, dopĺňaní vreciek či likvidácii tohto odpadu. Vďaka nej už bola pre mestskú políciu zakúpená aj čítačka čipov alebo zriadili sa a ďalej sa udržujú koterce pre odchytených psov.

Senec od dane oslobodzuje jedného psa u osamelého dôchodcu. Tento občan je však povinný požiadať o oslobodenie do 31. januára zdaňovacieho obdobia.

Predmetom dane je pes starší ako šesť mesiacov. Daňovník je povinný podať daňové priznanie na predpísanom tlačive a následne mu bude doručené rozhodnutie, ktorým mu správca dane vyrubí daň za psa. Každý pes držaný nepretržite viac ako 90 dní na území SR podlieha evidencii psov, ktorú vedie obec.