Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Dane a poplatky môžu Trenčania tento rok zaplatiť aj cez QR kód

QR kód, ilustračná snímka. Foto:

QR kód je dvojrozmerný čiarový kód, ktorý vyvinula japonská spoločnosť Denso-Wave v roku 1994.

Trenčín 12. júna (TASR) – Platba dane z nehnuteľnosti a poplatky za komunálny a drobný stavebný odpad budú v Trenčíne v tomto roku jednoduchšie. Mesto ako správca dane zapracovalo do rozhodnutí aj QR kód, prostredníctvom ktorého je možné dane a poplatky zaplatiť.

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, rozhodnutia doručujú do domácností od 21. týždňa zamestnanci mestského úradu. Nezastihnutí občania si ich môžu vyzdvihnúť vo veľkej zasadačke mestského úradu, kde budú uložené od 13. do 15. júna v čase od 8.00 do 16.00 h. Po skončení vydávania zásielok sa mesto pokúsi nedoručené zásielky ešte odoslať prostredníctvom Slovenskej pošty.

„Ak aj napriek všetkým uvedeným pokusom nebude zásielka doručená, zostane uložená u správcu dane, ktorý ju bude považovať za doručenú. V prípade nejasností alebo nezrovnalostí vyplývajúcich z týchto písomností sa občania môžu prísť poradiť do klientskeho centra, alebo sa obrátiť na svojho správcu dane, ktorý preverí všetky rozhodujúce skutočnosti,“ doplnila hovorkyňa.

QR kód je dvojrozmerný čiarový kód, ktorý vyvinula japonská spoločnosť Denso-Wave v roku 1994. Skratka QR pochádza z anglického označenia Quick Response (rýchla reakcia), keďže kód je navrhnutý s ohľadom na rýchle dekódovanie. Princíp použitia spočíva v tom, že QR kód sa zosníma kamerou alebo fotoaparátom, a softvér dekóduje textovú informáciu obsiahnutú v kóde.