Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Daňovníci by si nemali pýtať potvrdenia na poslednú chvíľu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Potvrdenia o zaplatenom poistnom pre samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne poistené osoby môže vystaviť len pobočka SP v mieste trvalého bydliska žiadateľa.


Bratislava 3. marca (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) v súvislosti s blížiacim sa termínom na podávanie daňových priznaní vystavuje fyzickým osobám potvrdenia o poberaní dávok. Takéto potvrdenia sa vydávajú na základe žiadostí daňovníkov.

SP preto upozorňuje, aby si nenechávali žiadosti o vystavenie týchto potvrdení na poslednú chvíľu a na pobočky poisťovne sa obracali už teraz, v predstihu. Vo veci potvrdení o vyplatených dôchodkových dávkach a nemocenských dávkach sa môžu obrátiť aj na Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne.

Potvrdenia o zaplatenom poistnom pre samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne poistené osoby môže vystaviť len pobočka SP v mieste trvalého bydliska žiadateľa. Žiadosť o vystavenie potvrdenia o vyplatených dávkach poisťovňa prijíma pri osobnej návšteve pobočky, ústne, mailom alebo telefonicky. Žiadosť o vystavenie potvrdenia o zaplatenom poistnom vystaví pobočka len po doručení písomnej žiadosti. Na základe takejto žiadosti bude potvrdenie zaslané poštou alebo odovzdané pri osobnej návšteve pobočky. Z hľadiska ochrany osobných údajov nie je možné posielať takéto potvrdenia mailovou poštou. Kontakty na pobočky Sociálnej poisťovne sú na webovej stránke.

SP tiež upozorňuje, že nie je kompetentná vyjadrovať sa k postupu vypĺňania údajov v daňových priznaniach. V tomto smere je usmerňovanie daňovníkov v kompetencii Finančného riaditeľstva SR a príslušných daňových úradov.

TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.