Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

J. Oravec: Zvyšovanie daní je možné kompenzovať znižovaním regulácie

Na snímke vpravo prezident ZPS Ján Oravec. Foto: TASR

Prezident ZPS je presvedčený, že situácii napomôžu aj také aktivity, akými je napríklad konferencia o znižovaní regulačného bremena.

Bratislava 27. júna (TASR) - Nepopulárne zvyšovanie daní je aspoň čiastočne možné kompenzovať znižovaním regulácie. Myslí si to prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec v súvislosti s dnešnou odbornou konferenciou k problematike regulácie, ktorá sa koná v Bratislave.

Ako povedal pre TASR, ZPS spoločne s Ministerstvom hospodárstva SR zorganizovali toto podujatie, keďže legislatívne a regulačné bremeno podnikania neustále narastá, a tým výrazne zhoršuje konkurencieschopnosť slovenských podnikov. Znižovania regulačného bremena je jednou z priorít ZPS. "Ak porovnáme úsilie Slovenska s inými vyspelými krajinami, ktoré sa pokúšajú tento problém riešiť, musíme, bohužiaľ, konštatovať, že nám ušiel vlak a máme čo doháňať a čo sa od iných krajín učiť," povedal Oravec.

Podľa prezidenta ZPS v súčasnosti možno čerpať skúsenosti z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá produkuje skvelé analýzy a porovnania najlepších skúseností, čo môže byť výborným podkladom pre slovenskú vládu, ak sa rozhodne urobiť v tejto oblasti významnejší pokrok.


Oravec zaostávanie v uvedenej oblasti vidí v skutočnosti, že na rozdiel od iných krajín si v SR dosiaľ žiadna vláda znižovanie regulačného bremena nezadefinovala ako skutočnú prioritu a pri výkone moci si ju nezobrala k srdcu. To sa potom prejavuje takmer nulovou pozornosťou, ktorú vláda venuje budovaniu inštitucionálneho rámca, príprave potrebných odborných kapacít na jednotlivých ministerstvách a podobne. A tak zatiaľ čo Slovensko je ešte stále len na začiatku, iné krajiny pristúpili k systematickému meraniu regulačného zaťaženia, ktoré predpokladá splnenie dvoch veľkých výziev, a to meranie zaťaženia, ktoré vyplýva z existujúcej legislatívy, a začatie merania zaťaženia, ktoré vyplýva z novo schvaľovanej legislatívy. Iné krajiny už na základe výsledkov merania regulačnú záťaž znižujú, na Slovensku sme sa ešte nedopracovali do etapy, kedy by sme celkové regulačné zaťaženie podnikania vedeli presnejšie kvantifikovať.

Prezident ZPS je presvedčený, že situácii napomôžu aj také aktivity, akými je napríklad konferencia o znižovaní regulačného bremena. Zároveň je dôležité povzbudzovať všetkých ľudí vo verejnej správe, ktorí s touto témou aktívne pracujú. A presviedčať politikov, aby sa konečne touto témou začali vážne zaoberať, pretože na rozdiel od iných stimulov, ktoré často zbytočne míňajú prostriedky daňových poplatníkov, znižovanie regulačného zaťaženia je vzácnym impulzom, ktorý štát takmer nič nestojí. Združenie podnikateľov Slovenska bude aj naďalej presviedčať politikov, že nepopulárne zvyšovanie daní je aspoň čiastočne možné kompenzovať znižovaním regulácie, uzavrel Oravec.