Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dnes je Deň daňovej slobody, Slováci začínajú pracovať sami na seba

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Slováci v roku 2014 budú pracovať pre štát o jeden deň kratšie.

Bratislava 2. júna (TASR) – Deň daňovej slobody, vyjadrujúci celkovú mieru prerozdeľovania zdrojov v slovenskej ekonomike, pripadol tento rok na 2. júna.

Vyplýva to z analýzy Nadácie F. A. Hayeka a Združenia daňových poplatníkov Slovenska. Po vlaňajšku, keď vyšiel Deň daňovej slobody na 3. júna, budú Slováci v roku 2014 pracovať pre štát o jeden deň kratšie.

Odhadovaná výška celkovej miery prerozdeľovania na Slovensku podľa nadácie predstavuje v tomto roku 41,38 % hrubého domáceho produktu (HDP). "To znamená, že z každého jedného eura obyvatelia SR zaplatia na výdavky štátu 41 centov a zvyšok si nechávajú sami pre seba," priblížil riaditeľ nadácie Matúš Pošvanc na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Pod posun tohto dňa v prospech daňových poplatníkov sa podľa zástupcov nadácie podpísali najmä zrýchlenie rastu slovenskej ekonomiky a konsolidačné opatrenia vlády v oblasti verejných financií.

"Slovensko nadobudlo rast HDP, ktorý znížil mieru prerozdeľovania na súčasnú úroveň 41,38 % z minuloročného 41,71 %. Na druhej strane, do istej miery sa na tom mohla prejaviť aj snaha o konsolidáciu verejných výdavkov zo strany vlády. Výdavky nám rastú napriek tomu, že sme sa dostali pod 3-% hranicu. Posun smerom k začiatku nie je spôsobený len výdavkami, ale skôr tým, že rast výdavkov sa mierne spomaľuje a rast HDP to prevýšil," zdôvodnil analytik nadácie Martin Reguli.

Nadácia F. A. Hayeka v spolupráci so Združením daňových poplatníkov Slovenska vyhlasujú Deň daňovej slobody každoročne od roku 1999. Deň daňovej slobody je v takejto podobe jednoduchým, zrozumiteľným a ľahko pochopiteľným spôsobom, ako všetkým slovenským občanom – daňovým poplatníkom – priblížiť hospodárenie vlády. Zároveň im poskytuje informáciu o tom, aká je skutočná výška vládneho prerozdeľovania.