Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Danko: Za nových podmienok by mohlo viac zamestnancov dostať 13.plat

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR - Martin Baumann

Po novom sa má v prípade zvýhodnenia 13. platu podmienka priemerného mesačného zárobku nahradiť pevnou sumou vo výške 500 eur.

Bratislava 15. januára (TASR) - Zmena podmienky 13. a následne 14. platu umožní väčšiemu počtu zamestnávateľov vyplácať tieto odmeny s daňovo-odvodovým zvýhodnením. Tvrdí to predseda koaličnej strany SNS Andrej Danko, ktorý spolu s ďalšími straníckymi kolegami predložil do parlamentu novelu zákona o dani z príjmov.

Po novom sa má v prípade zvýhodnenia 13. platu podmienka priemerného mesačného zárobku nahradiť pevnou sumou vo výške 500 eur. "Uľahčenie tejto podmienky umožní väčšiemu množstvu zamestnávateľov vyplatiť daňovo a odvodovo zvýhodnený 13. plat a následne 14. plat pred vianočnými sviatkami. Očakávame, že oveľa väčšie množstvo zamestnancov za týchto podmienok od zamestnávateľov postupne dostane vyplatenú 13. mzdu," uviedol v správe pre médiá Danko.

Zmeny by mali začať platiť od 30. apríla tohto roka. "Prax ukázala a súčasne nám prišli rôzne podnety, ako vylepšiť už platný zákon. Navrhli sme túto novinku a dúfam, že ľudí poteší najmä pred letnými prázdninami," doplnil Danko.

Podľa SNS je zároveň odmeňovanie funkčným nástrojom pre zamestnávateľa, ako si udržať kvalitného zamestnanca. "Už v júni za mesiac máj môže zamestnávateľ poskytnúť odmenu vo výške 500 eur bez odvodov a daní," priblížil poslanec SNS Tibor Bernaťák s tým, že navrhované zmeny ľuďom určite pomôžu.

Naďalej platí, že zvýhodnený 13. a 14. plat je pre zamestnávateľa dobrovoľný, nejde o povinnosť. "Myslím si, že seriózny zamestnávateľ odmenu vyplatí. Pre neho je to funkčný nástroj na udržanie si zamestnanca a, navyše, tak zamestnanec dostane vyšší čistý príjem, keďže odmena bude oslobodená od odvodov," dodal Danko.