Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Daňová správa opäť používa systém RDS, chýbajú v ňom aktuálne údaje

Pracovníci daňových úradov stále nemajú k dispozícii všetky údaje, ktoré boli zadané do predchádzajúceho systému KONS v čase, keď bol RDS vypnutý.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Daňová správa na Slovensku už opäť používa informačný systém RDS. Finančná správa (FS) SR ho na daňových úradoch začala nasadzovať v pondelok (16.4.).

"Informačný systém RDS je s užívateľského pohľadu plne funkčný, spracovanie dokumentov je umožnené," povedala dnes pre TASR vedúca komunikačného oddelenia FS SR Miroslava Slemenská.

RDS už ponúka daňovákom aj štandardný postup spracovania údajov z daňových priznaní. Úrady tak postupne nabiehajú na spracovanie daňových priznaní fyzických osôb a právnických osôb tak, aby nedochádzalo k omeškanému zo strany štátu. A to najmä v prípade daňových bonusov, preplatkov a zamestnaneckej prémie.

"Evidujeme vyhlásenia k 2 %, vystavujeme platobné poukazy ktoré následne realizujeme v informačnom systéme," dodala Slemenská.

Pracovníci daňových úradov však stále nemajú k dispozícii všetky údaje, ktoré boli zadané do predchádzajúceho systému KONS v čase, keď bol RDS vypnutý. Podľa Slemenskej sa tieto informácie ešte prenášajú do aktuálneho systému. No kedy bude tento proces ukončený, povedať Slemenská nevedela. "Momentálne je predčasné hovoriť o definitívnom termíne," podotkla.

Daňová správa už vyriešila aj situáciu ohľadne vydávania daňových kódov pokladníc (DKP). Minulý týždeň ich vydávanie trvalo dlhšie, než bolo obvyklé kvôli vypnutiu potrebného registračného modulu v systéme KONS. "Vydávame osvedčenia o registrácii, vydávame DKP na registračné pokladnice aj všetky ďalšie požadované potvrdenia," skonštatovala Slemenská a dodala, že daňové subjekty sú momentálne vybavované priebežne.

Systém RDS od spoločnosti Novitech prestala slovenská daňová správa používať na začiatku tohto roka. Nový systém KONS, ktorý ho mal nahradiť, však nebol pre problémy naplno nasadený a tak sa rozhodlo o návrate k RDS. Ten bol upravený na novú legislatívu platnú od 1. januára tohto roka.