Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Daňové licencie zaplatia malé pozemkové spoločenstvá posledný raz

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od 1. januára tohto roku už tie pozemkové spoločenstvá vlastníkov lesov, ktoré nedosiahnu ročný príjem aspoň 10.000 eur, sú od daňovej licencie oslobodené.

Bratislava 3. februára (TASR) – Daňovú ročnú licenciu vo výške 480 eur zaplatia malé pozemkové spoločenstvá súkromných vlastníkov lesov v tomto roku už posledný raz. Zákon bol podľa predsedu Únie regionálnych združení vlastníkov lesov Slovenska Juraja Vanka prijatý narýchlo a doplatili na to práve malé pozemkové spoločenstvá, ktoré tvoria viac ako polovicu z celkového počtu 3500.

"Veľké, ktoré obhospodarujú stovky hektárov lesa, vykonávajú podnikateľskú činnosť a každoročne majú príjmy a výdavky, nemajú problém licenciu zaplatiť. Zvyčajne majú nejakú daňovú povinnosť, z ktorej si následne licenciu v podanom daňovom priznaní odpočítajú. Horšie to dopadlo na malé spoločenstvá, ktoré obhospodarujú 10 až 30-hektárové lesné plochy a z lesa majú výnos raz za 20 rokov, teda len občas tam môžu vyťažiť nejaké drevo. Naopak, majú výdavky, a tak sme platenie daňovej licencie považovali za nespravodlivé. Fakticky najchudobnejší ľudia by sa štátu každoročne museli poskladať sumou 480 eur. Našťastie poslanci naše argumenty uznali," skonštatoval Vanko.

Od 1. januára tohto roku už tie pozemkové spoločenstvá vlastníkov lesov, ktoré nedosiahnu ročný príjem aspoň 10.000 eur, sú od daňovej licencie oslobodené. "Žiaľ, pri podávaní daňových priznaní v tomto roku za rok 2015 ešte daňovú licenciu budú musieť zaplatiť. Neplatia až v nasledujúcom roku za zdaňovacie obdobie roka 2016," spresnil Vanko.

"Pozemkové spoločenstvá hospodária s majetkom a zveľaďujú ho. Vecne ide o podnikanie, čo priznáva aj ministerstvo financií tým, že oslobodzuje od licencie len subjekty s tržbami do 10.000 eur," skonštatoval pre TASR analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovan Ďurana. To podľa neho otvára otázku, prečo by ostatní podnikatelia, s tržbami nižšími ako 10.000 eur ročne, mali licenciu naďalej platiť. "Licenciu, daň zo straty, považujeme za nespravodlivý nástroj. De facto je to priznanie zlyhania finančnej správy v kontrole a výbere daní. Licencia by mala byť zrušená, nakoľko umelo zvyšuje náklady malých a začínajúcich podnikateľov," myslí si Ďurana.

Za prehodnotenie platenia licencií sa prihovára aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. "Podmienkou zníženia dane právnických osôb z 23 % na 22 % bolo práve zavedenie daňových licencií. Preto sme tento inštitút pri jeho zavedení nejako zásadne nekritizovali. Myslím si, že po voľbách je čas, aby bol prehodnotený. Pre mnohé firmy je to daňová záťaž, ktorú nepredpokladali a majú s ňou problém," zhodnotil viceprezident Rastislav Machunka pre TASR. AZZZ preto v rámci viacerých opatrení navrhuje prehodnotiť aj celkové daňové zaťaženie právnických osôb.