Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Brecely uvažuje o daňových úľavách pre podnikateľov v cestovnom ruchu

Na snímke minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely prichádza na 1. zasadnutie vlády 30. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Rezort dopravy rokuje so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch o tom, koľko financií dostane agentúra v roku 2016 na propagáciu Slovenska.

Bratislava 28. mája (TASR) – Peniaze z európskych fondov by sa mali v rámci cestovného ruchu podľa ministra dopravy Romana Brecelyho (nominant #Siete) investovať predovšetkým do budovania infraštruktúry. Čiže cyklociest, turistických chodníkov alebo vodných kempov či lyžiarskych zariadení.

"Keď budú strediská a infraštruktúra vybudované, potom hotelieri, pokiaľ zacítia biznis, prídu aj sami. Toto je základná filozofia, ktorou by sme v cestovnom ruchu chceli ísť," opísal minister pre TASR. Ďalším dôležitým prvkom je však podľa neho aj dostupnosť jednotlivých lokalít. Čiže, aby do rekreačných stredísk a regiónov viedli cesty, alebo aby sa tam dalo dostať vlakom, či aby mali regióny aj letecké spojenia.

Brecely by však chcel zatraktívniť aj povolanie v cestovnom ruchu. "Musíme sa zaoberať aj tým, ako budeme pristupovať k podnikateľom v cestovnom ruchu," avizoval minister. Uvažuje napríklad o daňových úľavách alebo iných finančných režimoch.

Čo sa týka podpory kúpeľníctva, ktorú nová vláda zahrnula aj do Programového vyhlásenia, Brecely tvrdí, že by Slovensko malo využiť potenciál kúpeľníctva a liečivých prameňov. Aj to by totiž podľa neho mohlo pomôcť zvýšeniu podielu turizmu na hrubom domácom produkte (HDP) Slovenska. V súčasnosti je na úrovni 2,6 % HDP, Brecely by ho chcel dostať aspoň na 4 %. "To by už bol možno štandard okolitých krajín," dodal.

Aktuálne pritom rezort dopravy rokuje so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR) o tom, koľko financií dostane agentúra v roku 2016 na propagáciu Slovenska. V tomto roku už totiž SACR nemôže využívať zdroje z eurofondov, ako to bolo v minulosti. Peniaze na administratívnu prevádzku dostane zo štátneho rozpočtu rovnako ako v minulom roku. Ide o sumu približne 3 milióny eur. Za minulý rok však agentúra čerpala ešte ďalších 5,6 milióna eur z eurofondov, určených na marketingovú činnosť.

Brecely však tvrdí, že chce najprv vidieť podnikateľský plán SACR, a potom sa rozhodne, koľko peňazí agentúre dá. "Urobíme to tak, ako sa to robiť má. Najprv chcem vidieť podnikateľský plán, a potom budeme podnikateľský plán financovať, ak vôbec," zdôraznil šéf rezortu dopravy.