Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Daňové úrady prijímajú žiadosti o registráciu na DPH aj bez zábezpeky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nezloženú zábezpeku však budú daňové úrady ďalej vymáhať podľa zákona o správe daní ako daňový nedoplatok.

Bratislava 8. februára (TASR) – Daňové úrady nezamietnu žiadosti o dobrovoľnú registráciu na daň z pridanej hodnoty (DPH) podané po 1. januári 2016, ak žiadatelia o dobrovoľnú registráciu nezložia zábezpeku v stanovenej lehote a výške. Nezloženú zábezpeku však budú daňové úrady ďalej vymáhať podľa zákona o správe daní ako daňový nedoplatok. 0d 1. januára 2016 podnikatelia už nemajú povinnosť zložiť zábezpeku na DPH z dôvodu, že sa zatiaľ len pripravujú na podnikanie, ak žiadosť o dobrovoľnú registráciu na DPH bola podaná po 1. januári 2016.

"Podnikatelia, ktorí budú žiadať o dobrovoľnú registráciu pre DPH a v čase podania žiadosti nebudú uskutočňovať dodanie tovarov alebo služieb, ale budú vykonávať len prípravnú činnosť na podnikanie, nebudú povinní z tohto dôvodu zaplatiť zábezpeku na daň, ale len ak žiadosť o registráciu pre DPH bola podaná po 1. januári 2016," upozornila hovorkyňa finančnej správy (FS) Patrícia Macíková. Zmenou sa majú zmierniť negatívne dôsledky registrácie zdaniteľných osôb, ktoré požiadali o dobrovoľnú registráciu pre DPH. Do konca roka 2015 totiž platilo, že ak podnikatelia požiadali o dobrovoľnú registráciu pre DPH a spĺňali niektorú z podmienok na uloženie zábezpeky na daň, daňový úrad im uložil povinnosť zábezpeku zložiť. Ak ju v zákonnej lehote do 20 dní od doručenia rozhodnutia nezložili, alebo aj zložili, ale v nižšej čiastke, daňový úrad ich žiadosť o registráciu pre DPH zamietol.

"S účinnosťou od 1. januára 2016 nezaplatenie zábezpeky na daň v zákonom stanovenej lehote alebo v nižšej čiastke v prípade dobrovoľnej registrácie pre daň nie je dôvodom na zamietnutie žiadosti o registráciu pre DPH," ubezpečila Macíková.

Novela zákona o DPH zjednotila prístup k registrácii pre DPH pre zdaniteľné osoby, ktoré dosiahli obrat 49.790 eur za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov pre povinnú registráciu pre daň a pre zdaniteľné osoby, ktoré požiadali o registráciu pre daň dobrovoľne. "Nové podmienky ohľadom žiadosti o dobrovoľnú registráciu pre daň sa aplikujú až na žiadosti, ktoré boli podané po 1. januári 2016. Pri žiadostiach podaných do 31. decembra 2015 sa postupuje podľa zákona o DPH v znení účinnom do 31. decembra 2015," zdôraznila hovorkyňa FS.