Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Daňovníci platia dane na poslednú chvíľu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Posledným dňom pre priznanie daní v riadnom termíne je 3. apríl 2018.

Bratislava 22. marca (TASR) - Na podanie daňového priznania a zaplatenie vyrubenej dane v riadnom termíne zostáva ešte sedem pracovných dní. Aj vlani si nechávali daňovníci túto povinnosť najmä na posledný možný deň, no už v menšej miere ako po minulé roky. Vyplýva to zo štatistik ČSOB o platbách. Posledným dňom pre priznanie daní v riadnom termíne je 3. apríl 2018.

Z údajov ČSOB vyplýva, že takmer dve tretiny (64 %) fyzických osôb zaplatili vlani vyrubenú daň z podnikania alebo prenájmu počas posledných piatich marcových dní. Pre porovnanie, v roku 2016 si podanie priznania nechali na posledné dni až tri štvrtiny (72 %) daňovníkov.

"Z našich údajov o platbách vyplýva, že vlani platili daňovníci dane v o niečo väčšom predstihu, a to nielen v prípade spomínaných fyzických osôb, ale aj právnických osôb. Počas posledných piatich marcových dní tak urobilo 71 % subjektov, zatiaľ čo rok predtým to bolo až 80 % z nich,"
priblížila hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Zároveň doplnila, že na úplne posledný deň si vlani túto povinnosť nechalo 22 % subjektov, oproti 28 % v roku 2016.

O zaplatení daní včas pritom rozhoduje dátum, kedy sú peniaze z účtu odpísané. Klienti ČSOB majú viacero možností, ako dane zaplatiť aj na poslednú chvíľu. "Daňovníci môžu zadať platbu v posledný možný deň, a to 3. apríla 2018 priamo v pobočke do 15. hodiny. Prostriedky z účtu im budú v ten istý deň aj odpísané, a deň na to pripísané na účet finančnej správy SR," vysvetľuje Jamborová s tým, že viac času majú tí, ktorí využijú elektronické bankovníctvo. V tomto prípade majú čas uhradiť dane do večera do 21. hodiny a platbu môžu realizovať cez aplikáciu banky alebo internetbanking.