Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dánska centrálna banka znížila depozitnú sadzbu, tretíkrát za mesiac

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dánsko je členom Európskej únie, no euro zatiaľ neprijalo.

Kodaň 29. januára (TASR) - Dánska centrálna banka opäť znížila depozitnú sadzbu, už tretíkrát za posledných 10 dní, a dostala ju ešte hlbšie do negatívneho teritória. Cieľom je zabrániť výraznejšiemu rastu kurzu dánskej koruny oproti euru. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Danmarks Nationalbank dnes oznámila, že s platnosťou od piatka 30. januára znižuje depozitnú sadzbu o 0,15 % na -0,5 %. Negatívna depozitná sadzba znamená, že finančné inštitúcie musia za svoje vklady v centrálnej banke platiť.

Je to už tretie zníženie depozitnej sadzby od 19. januára. Vtedy ju znížila na -0,2 %. Druhé zníženie na úroveň -0,35 % nasledovalo vo štvrtok 22. januára po tom, ako Európska centrálna banka oznámila program kvantitatívneho uvoľňovania s cieľom podporiť ekonomiku eurozóny. Program, v rámci ktorého bude okrem korporátnych nakupovať aj vládne dlhopisy, spustí ECB v marci, pričom mesačne naleje do ekonomiky 60 miliárd eur. Program by mal predbežne trvať do konca septembra 2016. Oznámenie ECB viedlo okamžite k poklesu kurzu eura.

Dánsko je členom Európskej únie, no euro zatiaľ neprijalo. Banka však pravidelne nasleduje rozhodnutia ECB s cieľom udržať kurz dánskej koruny voči euru na stabilnej úrovni.