Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Dánska ekonomika klesla najprudšie za takmer štyri roky

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hrubý domáci produkt Dánska klesol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 1,8 % po tom, ako v poslednom kvartáli zaznamenal rast o 2,7 %.

Kodaň 21. mája (TASR) - Dánska ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku medzikvartálny pokles o takmer 2 %, čo predstavuje najprudší pokles za takmer štyri roky. Údaje, ktoré zverejnil dánsky štatistický úrad, priniesol portál RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) Dánska klesol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 1,8 % po tom, ako v poslednom kvartáli zaznamenal rast o 2,7 %. Údaje za 4. štvrťrok 2023 boli mierne revidované smerom nahor, keď pôvodne sa rast odhadoval na úrovni 2,6 %. Vývoj v 1. štvrťroku bol tak najhorší od 2. štvrťroka 2020, v ktorom ekonomika v reakcii na pandémiu nového koronavírusu klesla o 6 %.

Vývoj hospodárstva výrazne ovplyvnil pokles domácej spotreby, ktorý dosiahol 1,9 %. Najvýraznejšie sa v tomto segmente znížili nákupy automobilov, až o 32,2 %. Okrem toho prudko klesol export, konkrétne o 4,8 %, naopak, dovoz sa zvýšil, a to o 0,8 %.

Vývoj dánskej ekonomiky sa zhoršil aj v medziročnom porovnaní. Zatiaľ čo v poslednom kvartáli minulého roka vzrástla ekonomika o 3,5 %, v 1. kvartáli tohto roka rast dosiahol iba 0,2 %.