Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Danske Bank: EÚ zruší sankcie voči Rusku najneskôr do troch mesiacov

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Podľa analytikov Danske Bank je navyše vysoko nepravdepodobné, že by európske sankcie dokázali ovplyvniť súčasnú politickú situáciu v Rusku.

Moskva 13. augusta (TASR) - Európska únia zruší sankcie, ktoré uvalila na Rusko pre krízu na Ukrajine, do mesiaca, maximálne do troch. Tvrdí to vo svojej analýze Danske Bank. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Sme presvedčení, že eskalujúcu obchodnú vojnu nebude dlhodobo schopné znášať ani Rusko, ani Európska únia a Brusel zruší sankcie do jedného, maximálne do troch mesiacov," uviedla banka s tým, že podobne aj Rusko ukončí obchodné obmedzenia, ktoré zaviedlo voči Európskej únii.

Spomedzi severských krajín môže na súčasný konflikt ekonomicky najviac doplatiť Fínsko. Dôvodom je jeho výraznejšie napojenie na ruský trh, tak v oblasti cestovného ruchu, ako aj obchodu a priamych zahraničných investícií. Naopak, nórska ekonomika by v dlhodobom horizonte mohla z konfliktu vyťažiť, a to vtedy, ak sa EÚ bude snažiť nahradiť časť ruského plynu surovinou z Nórska.

Podľa analytikov Danske Bank je navyše vysoko nepravdepodobné, že by európske sankcie dokázali ovplyvniť súčasnú politickú situáciu v Rusku, nakoľko podpora prezidenta Vladimira Putina v krajine je naďalej veľmi vysoká. Ak sa ekonomická situácia v Rusku bude zhoršovať iba postupne, výraznejšie politické riziká pre ruské vedenie neočakávajú. Okrem toho, vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu, Moskva začala rýchlo upevňovať svoje vzťahy s krajinami v Ázii a Latinskej Amerike.