Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Danske Bank vyšetrujú pre podozrenie z prania špinavých peňazí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Danske Bank, ktorá je najväčšou dánskou bankovou skupinou, uviedla, že samozrejme bude pri vyšetrovaní spolupracovať s jednotkou pre ekonomickú kriminalitu.

Kodaň 6. augusta (TASR) - Dánska prokuratúra vyšetruje skupinu Danske Bank pre podozrenie z prania špinavých peňazí prostredníctvom estónskej pobočky.

Prokurátor pre vážne a medzinárodné zločiny Morten Niels Jakobsen uviedol, že podozrenia sa týkajú transakcií v jednej estónskej filiálke vo výške niekoľkých miliárd dánskych korún. Dodal, že tento prípad má interne už dlhší čas prioritu a že dánske úrady spolupracujú s medzinárodnými partnermi.

Danske Bank, ktorá je najväčšou dánskou bankovou skupinou, uviedla, že samozrejme bude pri vyšetrovaní spolupracovať s jednotkou pre ekonomickú kriminalitu. "Nachádzame sa v dobrom a otvorenom dialógu s úradmi a pomôžeme, ak budú v konkrétnych otázkach potrebovať ďalšie vysvetlenia."

Rada riaditeľov 18. júla v rámci predkladania výsledkov za 2. kvartál oznámila, že "banka nesmie finančne profitovať z podozrivých transakcií, ktoré sa zrealizovali v rámci nerezidenčného portfólia v jej estónskej pobočke". Zisky sa namiesto toho použili napríklad na boj s medzinárodným finančným zločinom. Banka tiež ohlásila interné skúmanie podozrivých transakcií v estónskej pobočke z rokov 2007 až 2015.