Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Dánsko považuje Grónsko za svoju bezpečnostnú prioritu

Na snímke pohľad na obrovské ľadovce počas východu slnka na východe Grónska, archívna foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí v Kodani pripísalo svoju zmenu priorít záujmom USA v Grónsku v súvislosti s nedávnym želaním amerického prezidenta Donalda Trumpa odkúpiť od Dánska toto arktické územie.

Kodaň 29. novembra (TASR) - Dánsko po prvý raz umiestnilo na nerastné suroviny bohaté Grónsko na prvé miesto svojej agendy národnej bezpečnosti - pred terorizmom a kybernetickým zločinom. Informovala o tom v piatok stanica BBC.

Ministerstvo zahraničných vecí v Kodani pripísalo svoju zmenu priorít záujmom USA v Grónsku v súvislosti s nedávnym želaním amerického prezidenta Donalda Trumpa odkúpiť od Dánska toto rozľahlé arktické územie.

Grónsko je súčasťou Dánska, má však významnú autonómiu vrátane slobody podpisovať dôležité obchodné dohody.

Ťažobné zmluvy s Grónskom má i Čína.

Podľa šéfa príslušného rezortu Larsa Findsena je Grónsko prioritou dánskej politiky preto, že sa v Arktíde "momentálne odohráva mocenská hra" medzi USA a ďalšími svetovými hráčmi, ktorí majú záujem o Arktídu.

Dánska vláda v auguste označila Trumpov návrh za "absurdný". Trump následne zrušil štátnu návštevu Dánska a označil dánsku premiérku Mette Frederiksenovú za "odpornú".

Záujem Washingtonu o Grónsko sa datuje desaťročia do minulosti. Spojené štáty majú leteckú základňu v Thule, ktorú využívajú ako prieskumné stredisko využívajúce masívny radar. Ide o najsevernejšiu základňu americkej armády, ktorá poskytuje včasné varovania pred raketovým útokom na Severnú Ameriku.

Grónsko je strategicky situované medzi Severnou Amerikou a Európou, čo zľahčuje prístup na mnohé trhy.