Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dánsko prijalo zákon, ktorý môže zablokovať Severný prúd 2 vo vodách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový zákon umožňuje dánskej vláde vziať na vedomie pri hodnotení žiadosti o využitie dánskych vôd napríklad zahraničnú politiku, otázku obrany a národnej bezpečnosti.

Kodaň 30. novembra (TASR) - Dánsky parlament vo štvrtok schválil návrh zákona, ktorý umožní vláde zablokovať výstavbu plynovodov či ropovodov v dánskych teritoriálnych vodách. To znamená, že Kodaň môže zablokovať aj výstavbu plánovaného plynovodu Severný prúd 2 v dánskych vodách.

Nový zákon umožňuje dánskej vláde vziať na vedomie pri hodnotení žiadosti o využitie dánskych vôd napríklad zahraničnú politiku, otázku obrany a národnej bezpečnosti. Doteraz mohla Kodaň žiadosť odmietnuť vtedy, ak by projekt predstavoval hrozbu pre životné prostredie.

Rozhodnutie parlamentu bude môcť teraz Dánsko využiť práve pri posudzovaní žiadosti konzorcia plánujúceho podmorský plynovod Severný prúd 2. Ten by mal doplniť plynovod Severný prúd, ktorý bol do prevádzky uvedený pred niekoľkými rokmi. Druhý projekt má však veľa kritikov, ktorí poukazujú na ďalšie zvýšenie už aj tak vysokej závislosti od energií z Ruska.