Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Dánsko odkladá vstup do eurozóny na neurčito

Najväčší nesúhlas verejnej mienky so vstupom do eurozóny (44,6 %) bol v decembri 2011, keď vrcholila finančná a daňová kríza v eurozóne.

Brusel 17. mája (TASR) - Dánsko odkladá na neurčito svoj vstup do eurozóny, uviedla premiérka tejto krajiny Helle Thorningová-Schmidtová. O jej štvrtkovom (16. 5.) vyhlásení dnes informovala agentúra Bloomberg.

"Referendum na tému prijatia eura počas trvania tejto vlády je nereálne. A nemyslím si, že má zmysel hovoriť o možnosti referenda ani počas mandátu budúcej vlády," uviedla vo štvrtok dánska premiérka.

Parlamentné voľby v krajine budú v roku 2015 a ak sa referendum neuskutoční ani počas štvorročného trvania budúcej vlády, vstup Dánska do eurozóny pred rokom 2020 je nepravdepodobný.

Posledné referendum o vstupe Dánska do európskej menovej únie sa konalo v roku 2000, keď dánski voliči odmietli prijatie eura a vláda nestanovila presný dátum na ďalšie hlasovanie o eurozóne.

Podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky by v prípade referenda bolo proti prijatiu eura asi 42 % voličov. Najväčší nesúhlas verejnej mienky so vstupom do eurozóny (44,6 %) bol v decembri 2011, keď vrcholila finančná a daňová kríza v eurozóne.

"Euro ako mena bolo predmetom mnohých neistôt v posledných rokoch a súčasný vývoj situácie nie je priaznivý na organizovanie referenda," uviedla premiérka. Dodala, že spôsob, akým je dánska koruna pevne naviazaná na euro, je ideálny z hľadiska dánskych záujmov.

Dánski voliči odmietli vstup do menovej únie ešte v prvom hlasovaní v roku 1993.