Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Davis: Britská vláda nemá žiadnu analýzu vplyvu brexitu na ekonomiku

Na snímke britský minister pre brexit David Davis. Foto: TASR/AP

Davis parlamentnému výboru pre brexit potvrdil, že vláda konzervatívcov nemá analýzu dôsledkov odchodu Británie z EÚ pre jednotlivé odvetvia ekonomiky.

Londýn 6. decembra (TASR) - Britská vláda neurobila žiadnu formálnu analýzu vplyvu vystúpenia krajiny z Európskej únie (EÚ) na rôzne časti britskej ekonomiky. Uviedli to v stredu britské médiá s odvolaním sa na ministra pre brexit Davida Davisa.

Davis parlamentnému výboru pre brexit potvrdil, že vláda konzervatívcov nemá analýzu dôsledkov odchodu Británie z EÚ pre jednotlivé odvetvia ekonomiky. Argumentoval pritom, že by to bolo zbytočné, "užitočnosť" takejto analýzy označil za "takmer nulovú".

Britský minister pred výborom vyhlásil, že vláda vyčísli vplyv brexitu neskôr v priebehu rokovaní. Podľa neho nemá zmysel vypracovať takéto hodnotenie príliš skoro.

Výsledky vládnej analýzy však nebudú zverejnené, pretože by to mohlo podkopať rokovaciu pozíciu Spojeného kráľovstva, dodal Davis.

Minister to uviedol v čase, keď Londýn vystupňoval svoje snahy o uzavretie dohody s EÚ o troch kľúčových bodoch: tzv. účte za rozvod, právach občanov EÚ a hraniciach s Írskom, pred summitom európskeho bloku, ktorý sa koná na budúci týždeň.

Lídri EÚ musia na summite dospieť k záveru, že Spojené kráľovstvo dosiahlo "dostatočný pokrok" v týchto otázkach predtým, než schvália ukončenie prvej fázy rokovaní a posun k druhej fáze, teda k rokovaniam o obchode a prechodnom období.

Britská premiérka Theresa Mayová, ktorej sa začiatkom tohto týždňa nepodarilo dosiahnuť prielom na rokovaniach s EÚ, čelí doma tlaku opozičných strán a dokonca aj svojho severoírskeho spojenca v parlamente, aby zmiernila svoj postoj a udržala Britániu aj po brexite na jednotnom európskom trhu a v colnej únii.

Mayová však opakovane vyhlásila, Británia opustí obe zoskupenia, keď ukončí svoje členstvo v EÚ 29. marca 2019 o 24.00 SEČ. Vyzvala však európsky blok, aby so Spojeným kráľovstvom uzavrel "osobitné" partnerstvo, šité Londýnu na mieru.

Aj minister Davis v tejto súvislosti opakovane povedal, že voliči vlani v referende hlasovali za odchod Británie z EÚ, a to zahŕňalo aj odchod z jednotného trhu a colnej únie.