Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Dávku v hmotnej núdzi si v Krásne nad Kysucou odpracovalo 86 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Robia pre nás veľa roboty, či je to čistenie priekop, zametanie na jar, kosenie, separovanie odpadu, uviedol primátor.

Krásno nad Kysucou 26. januára (TASR) - V Krásne nad Kysucou dostalo od júla 2014 možnosť odpracovať si dávku v hmotnej núdzi 86 ľudí. Podľa primátora Jozefa Grapu mesto postupne vytvorilo pracovné skupiny a vyselektovalo ľudí, ktorí mali o prácu záujem.

"Skupiny sme urobili približne podľa mestských častí. Tam na nich okrem nášho zástupcu dozreli aj susedia, prípadne riaditeľka školy, ak v nej s niečím pomáhali. A keď bola práca nekvalitná, buď im dohovorili rodičia alebo susedia. Začali kvalitnejšie a intenzívnejšie robiť. Robia pre nás veľa roboty. Či je to čistenie priekop, zametanie na jar, kosenie, separovanie odpadu. Niekedy si už ani neviem predstaviť, že by sme bez nich fungovali," povedal Grapa.

Počet aktivačných pracovníkov však podľa primátora klesá s poklesom nezamestnanosti v Krásne nad Kysucou. "Ešte pred koncom minulého roka si našli zamestnanie ľudia, ktorí boli na aktivačných prácach z úradu práce za 66 eur mesačne šesť až osem rokov. Ľudia, o ktorých som si myslel, že zotrvajú na aktivačných prácach do konca pracovného života. Som rád, že sme im možno dali nejaké pracovné návyky a teraz si našli prácu. Nie jeden či dvaja, ale oveľa viac ľudí," podotkol primátor Krásna nad Kysucou.

Doplnil, že nový závod, ktorý v meste otvorili pred koncom roka, zamestnal v troch etapách viac ako 100 ľudí a blízko je aj kysucká INA. "Krásno nad Kysucou je pre investorov zaujímavé, tým pádom potrebuje čoraz viac pracovnej sily. Stavia sa ďalšia hala, v ktorej bude 200 ľudí, v priemyselnom parku je okolo 70 ľudí. Vytvorili sa pracovné miesta na stavbe diaľnice. Na území katastra za vlaňajší rok vzniklo možno 200 – 300 pracovných miest," dodal Grapa.

Mesto podľa neho rokuje aj s ďalšími investormi. "Na jeden závod je už územné rozhodnutie, na druhý sa robí EIA. Je tu tlak na schopných ľudí a už sa teším, že tým tlakom a nedostatkom kvalitnej pracovnej sily sa zvyšujú aj mzdy. Ak vyjde zámer, ktorý máme s investormi a v priemyselných parkoch, Krásno nad Kysucou bude v okrese Čadca najpriemyselnejším mestom. Predpoklad do troch až štyroch rokov je, že by sa tu mohlo zamestnať celkovo 1500 nových ľudí," uzatvoril primátor Krásna nad Kysucou.