Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

DBB odhaduje rast nemeckej ekonomiky v tomto roku na 0,4 %

Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann Foto: FOTO TASR/AP

Predpokladá sa aj ďalší rast exportu.

Frankfurt nad Mohanom 18. marca (TASR) - Nemecká centrálna banka, Deutsche Bundesbank (DBB), odhaduje, že prírastok hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny dosiahne tento rok len okolo 0,4 %. Správa DPA sa odvoláva na marcovú mesačnú správu DBB, ktorú dnes uverejnili vo Frankfurte nad Mohanom.

DBB konštatuje, že sa vstup do tohto roka nemeckej ekonomike nevydaril. Zaostal za očakávaniami. Na sklonku minulého roku ho vyvolalo upokojenie situácie na finančných trhoch a zlepšenie nálady v podnikoch.

Podľa správy však nepresvedčivý štart do tohto roka nespochybňuje nádej na oživenie konjunktúry a hospodárskej činnosti v krajine.

DBB predpokladá ďalší rast exportu. Predstaviteľ Spolkového zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Markus Kerber dnes v Berlíne povedal, že dopyt po nemeckých produktoch rastie a medziročný vzostup exportu by mal v tomto roku dosiahnuť 3,5 %. DBB poukázala na to, že po dvoch veľmi slabých exportných mesiacoch v januári vývoz prudko stúpol. Podniky naberajú ďalších pracovníkov. Náladu spotrebiteľov posilňuje dobrý trend na pracovnom trhu, ale investičná činnosť podnikov sa zatiaľ podstatne nezlepšuje.

S prírastkom HDP 0,4 % kalkuluje aj spolková vláda. Ekonomický ústav v Halle (IWH) je vo výhľade vývoja najsilnejšej ekonomiky EÚ najoptimistickejší. V poslednej prognóze uviedol, že nemecký medziročný domáci produkt vzrastie asi o 1,3 %.