Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

De Cos: Zlé počasie môže ovplyvniť solventnosť španielskych bánk

Na snímke teplomer umiestnený na hodinách ukazuje teplotu 41 stupňov Celzia v centre mesta Nitra vo štvrtok 21. júla 2022. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Meniace sa počasie sa totiž negatívne odráža na výkone ekonomiky.

Madrid 16. februára (TASR) - Rozsiahle suchá a vlny horúčav v Španielsku môžu mať trvalé dôsledky pre solventnosť domácich bánk. Meniace sa počasie sa totiž negatívne odráža na výkone ekonomiky. Upozornil na to v piatok guvernér španielskej centrálnej banky Pablo Hernández de Cos. Informovala o tom agentúra Reuters.

Španielsko zaznamenalo zatiaľ najteplejší január od začiatku zverejňovania príslušných záznamov v roku 1961 a minulý rok bol druhý najteplejší v histórii meraní. Navyše, nedávna štúdia ukázala, že niektoré oblasti Pyrenejského polostrova zaznamenali najväčšie sucho za 1200 rokov. Podľa vedcov je za horúčavami, rekordným suchom a mimoriadne veterným počasím v mnohých oblastiach sveta vrátane južnej Európy klimatická zmena.

Takýto vývoj počasia povedie k poklesu ekonomickej aktivity, uviedol de Cos, čo sa odrazí na príjmoch bánk, stratách zo zníženia hodnoty aktív a následne kapitálu. Dodal, že banky na to pravdepodobne zareagujú redukciou úverového portfólia, čo zmierni negatívny vplyv na solventnosť inštitúcií, zhorší však vplyv na ekonomiku.

"Každopádne, ak sa vlny horúčav a sucha budú pravidelne opakovať, negatívny vplyv tohto javu na solventnosť a ziskovosť bankového sektora bude výraznejší než krátkodobý vplyv, na ktorý poukazuje táto analýza," povedal guvernér španielskej centrálnej banky. Dodal, že vlny horúčav a sucha sa môžu naraz objavovať vo viacerých krajinách, čo predstavuje ďalšie riziko.