Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Deficit by mal v budúcom roku dosiahnuť 2,29 % HDP

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskú vládu v najbližších týždňoch čaká ešte rokovanie v Bruseli so zástupcami Európskej komisie. Tá má vyhodnotiť návrh budúcoročného rozpočtu.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Deficit verejných financií by mal v budúcom roku dosiahnuť úroveň 2,29 % hrubého domáceho produktu (HDP), namiesto pôvodne plánovaných 1,98 % HDP.

Vyplýva to z pozmeňujúcich návrhov k návrhu rozpočtu na budúci rok, ktoré dnes prijal Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet.

"Ak budú naozaj následne v pléne prijaté všetky pozmeňujúce návrhy, tak sa výška deficitu zvýši. Plus sme sa dohodli a schválili sme si rezervu vo výške 0,2 % HDP na riziká makroekonomického vývoja, lebo ich cítime z hľadiska vývoja v ekonomikách, ktoré sú našimi kľúčovými obchodnými partnermi v eurozóne a Európskej únii aj v súvislosti s pokračujúcim geopolitickým konfliktom na východ od našich hraníc," skonštatoval dnes po skončení výboru minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Parlament by mal o návrhu rozpočtu rokovať už v najbližších dňoch. Pozmeňujúce návrhy k rozpočtu sa budú napríklad týkať zavedenia odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody, zvýšenia miezd zamestnancov vo verejnej správe a učiteľov, ako aj navýšenia výdavkov v rámci jednotlivých kapitol. "Ak by som hovoril, o aké konkrétne pozmeňujúce návrhy ide, tak ide o navýšenie výdavkov na hotovostnom princípe vo výške vyše 300 miliónov eur. Z toho viac ako polovicu tvoria náklady na odvodovú reformu vo výške 152 miliónov. Ďalej si vytvárame rezervu v sume skoro 100 miliónov na výsledky kolektívneho vyjednávania. V týchto 100 miliónoch je aj nami predpokladaný nárast tarifných platov zamestnancov školstva o 5 %," priblížil Kažimír.



Počas dnešného rokovania výboru poslanci odobrili navýšenie prostriedkov pre Kanceláriu prezidenta Slovenskej republiky, viac peňazí by mal dostať aj rezort školstva či hospodárstva. Ako uviedol Kažimír, medzi ďalšie položky patrí navýšenie prostriedkov na aktívnu politiku trhu práce o 32 miliónov eur, nájomné bývanie o 20 miliónov eur, či protipovodňové opatrenia vo výške 15 miliónov eur. "Dnes sme schválili aj fiškálne neutrálny návrh prevodu prostriedkov z kapitoly školstva do kapitoly Slovenskej akadémie vied (SAV) vo výške 8 miliónov eur na základe dohody, ktorú urobil minister školstva s Grémiom SAV. Dohodli sa na konkrétnych projektoch, kam peniaze v rámci rozpočtu SAV pôjdu," doplnil šéf rezortu financií.

Vláda si pre budúci rok vytvorila rezervu aj v oblasti výberu daní. "Vytvárame si dodatočnú rezervu vo výške 300 miliónov eur na lepšie príjmy, najmä z dane z príjmov právnických a fyzických osôb, spotrebných daní aj dane z pridanej hodnoty," vyčíslil Kažimír.

Slovenskú vládu v najbližších týždňoch čaká ešte rokovanie v Bruseli so zástupcami Európskej komisie. Tá má vyhodnotiť návrh budúcoročného rozpočtu. "Považujem návrh, ktorý ide do pléna Národnej rady, za premiantský z pohľadu toho, čo sa deje v Európe," dodal Kažimír.