Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Deficit má budúci rok klesnúť na 2,6 %, vláda musí nájsť 566 miliónov

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/AP Photo

Čísla vyplývajú z návrhu východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016. Má sa dostať na jedno z najbližších rokovaní vlády.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť z tohtoročných 2,94 % na 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Na dosiahnutie tohto cieľa však ešte bude potrebné prijať dodatočné opatrenia v celkovom objeme 566 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016 z dielne ministerstva financií, ktorý by sa mal dostať na jedno z najbližších rokovaní vlády.

"Pre splnenie tohto cieľa sa bude vláda SR sústreďovať na opatrenia zamerané hlavne na optimalizáciu úradov (program ESO), čo prinesie úsporu verejných financií, zefektívni činnosti a prinesie lepšie služby občanom a podnikateľom," konštatuje v dokumente rezort financií. Pomôcť by tiež mal boj proti daňovým únikom, zvýšenie adresnosti a efektívnosti systému sociálnych dávok či opatrenia na dosiahnutie čo najvyššej efektívnosti výdavkov na zdravotnú starostlivosť.

V ďalších rokoch sa má podľa zverejnených východísk deficit rozpočtu ďalej znižovať na úroveň 2 % v roku 2015 a 1,3 % HDP v roku 2016, čo si vyžiada konsolidačné opatrenia v objeme necelých 970 a 940 miliónov eur.

Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má budúci rok dosiahnuť 3,337 miliardy eur, čo by bolo o 252 miliónov eur viac ako schválený deficit na tento rok. Príjmy rozpočtu majú dosiahnuť 13,696 miliardy eur a výdavky 17,033 miliardy eur.

V navrhovaných východiskách sú zapracované nároky vyplývajúce zo súčasnej legislatívy, vrátane zákonnej valorizácie jednotlivých dávok. Väčšina výdavkov, ktoré nie sú určené konkrétnou legislatívou, je zatiaľ na úrovni tohtoročného rozpočtu. "V návrhu východísk nie sú zapracované konkrétne úsporné opatrenia, ale ani nové prioritné výdavkové tituly," vysvetľuje rezort financií.

Predkladané východiská predstavujú základný rámec pre zostavenie rozpočtu, preto neobsahujú podrobné údaje o verejných financiách v nasledujúcich rokoch. Ministerstvo financií avizuje rokovania s jednotlivými rozpočtovými kapitolami v priebehu júna a júla, pričom návrh rozpočtu verejnej správy predloží na rokovanie vlády do 15. augusta.