Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Deficit na úrovni 2,77 % HDP je lepší, ako sme čakali, povedal Kažimír

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Vláde sa podarilo znížiť aj takzvaný štrukturálny deficit. Za minulý rok klesol na 1,9 % HDP z 3,8 % HDP predvlani.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Slovensku sa podarilo v minulom roku znížiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), keď klesol na 2,77 %. Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) je to uspokojivý výsledok.

"Výsledok deficitu verejných financií bol potvrdený na úrovni 2,77 % HDP. Toto číslo je pod cieľom, ktorý sme si stanovili v štátnom rozpočte na rok 2013 niekde na úrovni 2,9 % HDP. Dosiahli sme lepšie výsledky, ako sme očakávali. Nestrácame kredibilitu na finančných trhoch, nemusia nás strašiť sankcie od Európskej únie a nie je ohrozené ani financovanie podnikov a domácností," povedal na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády šéf rezortu financií.

Vláde sa podarilo znížiť aj takzvaný štrukturálny deficit. Za minulý rok klesol na 1,9 % HDP z 3,8 % HDP predvlani. Na zníženie deficitu slovenská vláda potrebovala prijať opatrenia vo výške viac ako 1,5 miliardy eur, pripomenul Kažimír. Podľa neho sa pod tento výsledok podpísalo aj lepšie hospodárenie samospráv. "Dohromady zlepšili hospodárenie štátu a splnili Memorandum o spolupráci. Je to potvrdenie toho, že úsilie na obidvoch stranách malo význam," podčiarkol.

Vláda musí pokračovať v konsolidácii, tvrdí minister

Je však presvedčený, že vláda musí pokračovať v konsolidačnom úsilí aj v budúcom roku. Ministerstvo totiž v predkladaných východiskách rozpočtu na najbližšie roky počíta, že deficit v roku 2015 klesne na 2,49 % HDP.

Vláda v budúcom roku chce prijať ďalšie opatrenia. Plánuje odstrániť niektoré výnimky pri používaní registračných pokladníc. Zvažuje preto zavedenie ich používania aj v profesiách, ktoré ich dnes nepožívajú, napríklad v zdravotníctve. "Veľkým prekvapením pre nás bolo, že veľké úniky sú aj v takzvaných profesných službách," upozornil Kažimír.

Plánuje zaviesť aj zrážkovú daň na peňažné a nepeňažné plnenia od farmaceutických firiem a príjmy z predaja kovošrotu. "Je tam obrovský priestor na to, aby sme v tejto oblasti urobili poriadok. Prípravu tohto opatrenia konzultujeme aj s farmaceutickými spoločnosťami, aj so združeniami lekárov," poznamenal minister.

Rezort chce zaviesť ročné zúčtovanie sociálnych odvodov

Taktiež chce MF SR zaviesť ročné zúčtovanie sociálnych odvodov, plánuje pokračovať aj v lepšom výbere dani z pridanej hodnoty (DPH), štátu má priniesť úspory aj reforma verejnej správy ESO, ušetriť plánuje aj na mzdách v štátnej správe. Toto šetrenie by sa však nemalo dotknúť platov učiteľov a zamestnancov úradov práce.

Európsky štatistický úrad Eurostat na jeseň tohto roka sprísni metodiku posudzovania dlhu a deficitu členských štátov Európskej únie, môže preto dôjsť aj ku korekcii slovenského deficitu. Avizuje totiž napríklad to, že Slovensku neuzná presun úspor z druhého dôchodkového piliera do Sociálnej poisťovne. Mohlo by sa tak stať, že deficit Slovenska spätne prekročí hranicu 3 % HDP.

"Tieto peniaze neboli minuté, pretože sme deficit dosiahli nižší. Tieto prostriedky zlepšujú výsledky deficitu na základe jarnej notifikácie a stále platnej metodiky," zdôraznil Kažimír. Deficit pod 3-% hranicou by však mohli udržať príjmy z danej z príjmu právnických osôb. "Dodnes nemáme úplne všetky informácie o dani z príjmu právnických osôb, čiže sú tu aj zlepšujúce faktory, ktoré môžu udržať deficit na úrovni pod 3 % HDP. To je záležitosť, ku ktorej sa budeme musieť vrátiť na jeseň. Sú tu teda aj zhoršujúce faktory, ktoré vyplývajú z iného účtovného pohľadu, a sú tu aj možné zlepšujúce faktory, ktoré sa dozvieme na základe podaných daňových priznaní našich firiem," doplnil Kažimír.