Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Deficit zahraničného obchodu USA v júli mierne vzrástol na 42 mld. USD

Foto: TASR/AP

Pokračujúca európska dlhová kríza znižuje dopyt v regióne, čo malo za následok 11,7-% pokles vývozu z USA do krajín Európskej únie.

Washington 11. septembra (TASR) - Deficit zahraničného obchodu USA sa v júli mierne zvýšil. Vývoz do Nemecka, Francúzska a ďalších európskych krajín totiž klesol a dovoz z Číny vyskočil na nový rekord.

Mesačný schodok zahraničnoobchodnej bilancie dosiahol 42 miliárd USD (32,85 miliardy eur) po 41,9 miliardy USD. Analytici v priemere očakávali deficit na úrovni okolo 44 miliárd USD.

Pokračujúca európska dlhová kríza znižuje dopyt v regióne, čo malo za následok 11,7-% pokles vývozu z USA do krajín Európskej únie (EÚ). Export do Nemecka bol najnižší od februára 2010 a deficit obchodu s EÚ bol najvyšší od októbra 2007.

Celkovo však vývoz dosiahol 183,3 miliardy USD, čo je len o 1 % menej v porovnaní s rekordným maximom z júna. Dovoz klesol o 0,8 % na 225,3 miliardy USD. K jeho zníženiu prispelo zlacnenie ropy. Import ropy a ďalších priemyselných materiálov a surovín bol najnižší od konca roka 2010.

Dovoz z Číny však v júli vyskočil na rekordných 37,9 miliardy USD, čo spôsobilo, že aj deficit obchodu s Čínou vzrástol na nové maximum 29,4 miliardy USD. Export do Číny, ktorá je jedným z najrýchlejšie rastúcich trhov pre americké výrobky, sa zvýšil len o 0,4 % na 8,6 miliardy USD.